Fiskegryte med reker og karri

26. april 2005

En kjapp og grei fiskegryte. Hovedingrediensen er fisk – hvilken type fisk kan du velge selv, frossensei funker helt fint.

Sett over poteter. Lag hvit saus, og ha karri i. Ikke vær pysete med karrien, det skal være litt futt. Ha fisken oppi i passelig store biter, og la den trekke i sausen. Det er helt greit om fisken er frossen når du har den i gryten, det tar bare litt lenger tid.

Når maten er nesten klar har du oppi ønsket mengde pillede reker, lar dem varme seg et lite minutt, og serverer. Det er selvsagt lov å kneke potetene i sausen.

På grunn av svimethet under handlerunden ble det ikke grønnsaker til. Jeg ser for meg at små brokkolibuketter som også kokes i sausen kan fungere utmerket.

Brukergrensesnitt­frustrasjoner

25. april 2005

I dag har jeg vært ufrivillig Firefox-bruker. Ingen av de tingene jeg er vant til at bare skal virke, har virket. Sidebaren jeg bruker i Opera fungerer i Firefox også, men linkene åpner seg i den siden jeg til enhver tid ser på, i stedet for i den siden som er definert som target. For å ctrl-tabbe fram og tilbake mellom to forskjellige sider må man for hver gang også tabbe seg gjennom de femten andre sidene man har åpne – hvis man ikke leter seg gjennom et lass med extensions og installerer en extension som gjør det mulig med effektiv og vettug bruk av ctrl-tab.

Når man installerer en extension er man forresten nødt å omstarte nettleseren. Men når man omstarter nettleseren lukkes alle de femten tabbene man har åpne, så når man starter opp igjen må man finne fram til alle disse sidene på nytt for å fortsette å jobbe der man slapp. Det har jeg ennå ikke funnet noen extension for å unngå. Og hvem var det egentlig som fant på å ha omtrent alt av brukerinnstillinger som plugins man må bruke tid på å leite seg fram til på nett?

Kjære, kjære sysadmin: Gi meg Operaen min tilbake!

Og mens jeg er inne på dustete brukergrensesnitt – det er ikke bare dataprogrammer som utmerker seg. Papirdispenseren på toalettet her på HF fortjener også en pris for ugjennomtenkt brukergrensesnitt. Den fungerer slik at man drar ut papir fra en rull festet på en slags valse med motstand som skal sørge for å dele opp arkene i passe store stykker når man drar i enden av rullen, som såvidt henger ut. Disse arkene er ganske harde å dra ut, så man må gripe godt fast med begge hender og dra til. Dette fungerer greit når man har tørre hender. Men da har man jo ikke bruk for papir.

Når man er våt på hendene og prøver å dra ut papir, ryker papiret, valsen fyker bakover og papiret blir dratt inn i maskinen. Er du heldig henger det igjen en liten flik som du kan pirke og lirke på for å få dratt ut papiret igjen. Forhåpentligvis har hendene nå rukket å lufttørke såpass at det går an å trekke ut papir uten at det ryker. Hvis ikke må du til å dikkedere med et slags tannhjul på siden, som er festet til valsen.

Dette hjulet er konstruert slik at valsen akkurat ikke gir etter med en dreining som tilsvarer det åpne området man har til rådighet å dreie på. Man må dermed dra den opp så langt det går, holde den fast der, ta fatt lenger bak på hjulet og dytte det videre mens man fort trekker til seg fingrene for å ikke bli fanget idet valsen endelig gir etter med et “rrrall” og forhåpentligvis dytter ut litt papir, som du nå ikke har bruk for lenger siden hendene garantert er lufttørket på dette tidspunktet.

Ilder med kaninører

19. april 2005

ilder med kaninører

Her er den altså, den mye omtalte ilderen med kaninører. Ulv i fåreklær, go home!

Potetsalat

18. april 2005

Jeg har mange ganger fått skryt for potetsalaten min. Hva er hemmeligheten min? Tja. Det er egentlig ikke så hemmelig. Det er en enkel oppskrift med akkurat passe snert:

15 poteter
En pakke majones
En boks rømme
En selleristang
Tre-fire fedd hvitløk
Salt og pepper

Skrell og kok potetene og avkjøl dem. Om du er opptatt av vitaminer kan du skrelle dem etter koking, men det går mye kjappere å skrelle først. Del potetene i potetsalatstore biter.

Finhakk sellerien og hvitløken. Bland sammen i en stor bolle med rømmen og majonesen. Smak til med salt og pepper. Ha potetene i bollen og vend potetene forsiktig med en sleiv til alt er dekket av rømmeblanding. Serveres for eksempel til nygrillede svinekoteletter og salat.

Skuffeeeet!

7. april 2005

I morges snudde jeg meg og sov videre hver gang jeg våknet. Til slutt fant jeg ut at nå måtte klokken være over elleve og jeg burde virkelig komme meg ut av sengen snart. Så jeg sto opp, tittet på klokken, og den var bare halv ni! Lite er så skuffende som å tro at man har veltet seg i luksuriøs skapfryd og oppdage at man egentlig bare har sovet litt urolig på morgenkvisten.

Medisiner for rovdyr

5. april 2005

Jeg tok akkurat en titt på pakken til antibiotikatablettene Kazan får for tiden. Det er tabletter beregnet for dyr, og bakpå pakken står det “Med kjøttsmak”. Logisk, men likevel ganske morsomt.

Forøvrig bortkastet til husets “rovdyr” som nekter å smake på rent kjøtt og har brød, kjeks og poteter som favorittgodbiter. Han ville sikkert heller hatt mennesketabletter med banansmak.

Who needs lunch like that?

2. april 2005

En av mine faste lesere har sendt meg en epost og oppfordret meg til å skrive litt om lunsj. Jeg siterer:

På jobben fikk jeg i dag ideen om å bytte ut ordet “love” med “lunch” i forskjellige låttitler.

Hva med klassikere som “The greatest lunch of all”, “Can’t hurry lunch”, “Addicted to lunch”, “Who needs lunch like that”, “I want your lunch” osv.?

Dette må da være en sport for deg?

Dille:tanten

Potensialet for nye kreative perler i musikkhistorien er åpenbart. Noen flere forslag:

Read the rest of this entry »

Påskeferie

29. mars 2005

Dette har jeg gjort i påsken:

  • Vært på Kjettersk Kjeller
  • Kjørt snøskuter til Barentshavet og grensen mot Russland
  • Vært på grensemuseet i Kirkenes
  • Handlet godteri i Finland
  • Vært Røde Kors-sanitet i et skirenn
  • Spist mange gode middager med gamle og nye venner
  • Sett Robots
  • Sett Constantine
  • Tatt toget fra København til Malmö
  • Ruslet rundt i Malmö og sett Turning Torso
  • Lest Ut og stjæle hester av Per Petterson

Vanntortur

15. mars 2005

Kinesisk vanntortur er en velkjent torturmetode. Og finnes det egentlig noe mer frustrerende enn en kran som drypper, eller en do der det ustanselig sildrer vann ned i skålen?

Da jeg åpnet cisternen på doen min for å kvitte meg med den nervetrampende sildringen fant jeg en morken gummipakning på proppen i bunnen. Da jeg tok på den falt den helt fra hverandre. Dermed hadde jeg en do som ikke lenger sildret, men rant. Det var ikke stort annet å gjøre enn å stenge vanntilførselen og vente til jeg fikk kommet meg til en rørleggerforretning.

Rørleggerforretningen ga meg ny pakning, og nå er doen min lykkelig igjen.

Cæsarsalat

7. mars 2005

Jeg har eksperimentert litt med å lage cæsarsalat. Jeg synes ikke jeg fikk det helt til – dressingen ble forsåvidt god, men den ble ikke slik jeg ønsket at den skulle smake. Jeg må nok eksperimentere litt mer.

Cæsarsalat har fire viktige komponenter, og en valgfri:

  1. Salat (må ha litt konsistens, ikke sånn slapp, pinglete rapidsalat – og ligg unna kinakålen)
  2. Dressing
  3. Krutonger
  4. Revet parmesan
  5. Det valgfrie trinnet: stekt bacon, kylling, eller ansjos

Salaten er grei nok – plukk bladene fra hverandre, skyll i iskaldt vann, hakk opp i store biter.

Dressingen er litt mer komplisert. Jeg blandet to eggeplommer med en desiliter olivenolje eller så. Jeg hadde masse hvitløk i, saften fra en halv sitron, litt pepper, litt worcestershiresaus (og så litt til), revet parmesan, og sennep. Litt av problemet med dressingen tror jeg var at jeg ikke hadde dijonsennep, så jeg brukte vanlig grov sennep i stedet. Den ble litt for dominerende i smaken.

Krutonger må jeg også få litt bedre tek på. Jeg stekte brødterninger i smør sammen med mye hakket hvitløk. Men hvitløken ble selvsagt brent lenge før krutongene var ferdigstekte. Jeg måtte fjerne hvitløken fra pannen før den hadde rukket å sette skikkelig smak på krutongene. Når jeg har forsket mer på hvordan man kan få merkbar hvitløksmak på krutongene uten å ende opp med svidd hvitløk, så skal jeg prøve på nytt.

Cæsarsalat er lett å servere: Lass på ca et halvt salathode til hver person på tallerkenen, legg/dryss/hell over godsakene, og riv masse parmesan på toppen. Moms.