Brukergrensesnitt­frustrasjoner

I dag har jeg vært ufrivillig Firefox-bruker. Ingen av de tingene jeg er vant til at bare skal virke, har virket. Sidebaren jeg bruker i Opera fungerer i Firefox også, men linkene åpner seg i den siden jeg til enhver tid ser på, i stedet for i den siden som er definert som target. For å ctrl-tabbe fram og tilbake mellom to forskjellige sider må man for hver gang også tabbe seg gjennom de femten andre sidene man har åpne – hvis man ikke leter seg gjennom et lass med extensions og installerer en extension som gjør det mulig med effektiv og vettug bruk av ctrl-tab.

Når man installerer en extension er man forresten nødt å omstarte nettleseren. Men når man omstarter nettleseren lukkes alle de femten tabbene man har åpne, så når man starter opp igjen må man finne fram til alle disse sidene på nytt for å fortsette å jobbe der man slapp. Det har jeg ennå ikke funnet noen extension for å unngå. Og hvem var det egentlig som fant på å ha omtrent alt av brukerinnstillinger som plugins man må bruke tid på å leite seg fram til på nett?

Kjære, kjære sysadmin: Gi meg Operaen min tilbake!

Og mens jeg er inne på dustete brukergrensesnitt – det er ikke bare dataprogrammer som utmerker seg. Papirdispenseren på toalettet her på HF fortjener også en pris for ugjennomtenkt brukergrensesnitt. Den fungerer slik at man drar ut papir fra en rull festet på en slags valse med motstand som skal sørge for å dele opp arkene i passe store stykker når man drar i enden av rullen, som såvidt henger ut. Disse arkene er ganske harde å dra ut, så man må gripe godt fast med begge hender og dra til. Dette fungerer greit når man har tørre hender. Men da har man jo ikke bruk for papir.

Når man er våt på hendene og prøver å dra ut papir, ryker papiret, valsen fyker bakover og papiret blir dratt inn i maskinen. Er du heldig henger det igjen en liten flik som du kan pirke og lirke på for å få dratt ut papiret igjen. Forhåpentligvis har hendene nå rukket å lufttørke såpass at det går an å trekke ut papir uten at det ryker. Hvis ikke må du til å dikkedere med et slags tannhjul på siden, som er festet til valsen.

Dette hjulet er konstruert slik at valsen akkurat ikke gir etter med en dreining som tilsvarer det åpne området man har til rådighet å dreie på. Man må dermed dra den opp så langt det går, holde den fast der, ta fatt lenger bak på hjulet og dytte det videre mens man fort trekker til seg fingrene for å ikke bli fanget idet valsen endelig gir etter med et “rrrall” og forhåpentligvis dytter ut litt papir, som du nå ikke har bruk for lenger siden hendene garantert er lufttørket på dette tidspunktet.

7 Responses to “Brukergrensesnitt­frustrasjoner”

  1. Nils-Anders says:

    Jeg vil anbefale session saver (http://www.extensionsmirror.nl/index.php?showtopic=166)
    “SessionSaver will auto-track and restore your browser exactly as you left it — every startup, every time. Not even a crash can phase it: window-positions, tab-histories, cookies + scrolling — all saved. It has a host of expert options, including session-storage, which allow a high degree of flexibility.”

    I tillegg kan man jo bruke Ctrl-PgUp/PgDown som alternativ til Ctrl-Tab, slik at man får hoppe både fremlengs og baklengs.

  2. Eirik says:

    Quote: “SessionSaver will auto-track and restore your browser exactly as you left it — every startup, every time. Not even a crash can phase it: window-positions, tab-histories, cookies + scrolling — all saved. It has a host of expert options, including session-storage, which allow a high degree of flexibility.”

    Eller du kan installere Opera, som gjør alt dette for deg…

    Quote: I tillegg kan man jo bruke Ctrl-PgUp/PgDown som alternativ til Ctrl-Tab, slik at man får hoppe både fremlengs og baklengs.

    Interessant valg av snarvei… da må jeg si at Operas valg av snarveier for å bla mellom tabs (1 og 2 for henholdsvis tilbake og frem) er mye mer logisk.

  3. Nils-Anders says:

    Ctrl+1, Ctrl+2 etc. fungerer også i min FireFox bare sånn at det er nevnt.

  4. Bård Aase says:

    Ctrl+1 og Ctrl+2, hva er logisk med det? Jeg forventer at Ctrl+1 er første tab, Ctrl+2 er andre, Ctrl+3 er tredje osv…

    Ctrl+tab er en tab til høyre, Ctrl+shift+tab er en tab til venstre. Dette er det som går igjen i alle mulige sammenhenger der en tabber seg fram eller tilbake (bortsett fra i opera da, tydeligvis).

    Forresten, hvis du er så uheldig at du bruker KDE, så kan du uansett ikke bruke ctrl+tab, da dette bytter skrivebord.

  5. elzapp says:

    En annen ting er at din blogg i all hemmelighet trapper ctrl+1 og sender en tilbake til hovedsiden din (noe som gjorde at jeg endte opp med å skrive forrige kommentar to ganger)

  6. Eira says:

    Det er Firefox som bruker Ctrl-1 og Ctrl-2. Opera bruker 1 og 2.

    At KDE bruker Ctrl-Tab til å skifte skrivebord er idiotisk, siden Ctrl-Tab er brukt av alle vettuge applikasjoner til å skifte mellom dokumenter. Men det kan da heldigvis endres i KDE.

    “Ctrl+tab er en tab til høyre, Ctrl+shift+tab er en tab til venstre. Dette er det som går igjen i alle mulige sammenhenger der en tabber seg fram eller tilbake (bortsett fra i opera da, tydeligvis).” skriver du. Jeg ser ikke noe logikk i dette, og langt mindre noen hensiktsmessighet. For det første, Alt-Tab er brukt overalt til å skifte mellom applikasjoner på samme måte som Ctrl-Tab skifter mellom dokumenter i Opera. Og dersom man har femten vinduer åpne er det da langt mer hensiktsmessig å være i stand til å hoppe fram og tilbake mellom de to man jobber med akkurat nå, enn å måtte bla seg gjennom et utall tabber hver gang man skal fram og tilbake. Forøvrig kan du i Opera velge om Ctrl-Tab skal fungere på denne måten eller på Firefox-måten, så enhver kan velge det som passer best for seg. Jeg har ennå ikke funnet noen måte å velge den måten som fungerer for *meg* i Firefox. Men det finnes vel en extension et sted, for de som gidder å leite..

    “En annen ting er at din blogg i all hemmelighet trapper ctrl+1 og sender en tilbake til hovedsiden din”

    Dette er fordi Firefox har en dustete implementasjon av accesskey slik at accesskeys ofte vil komme i konflikt med nettleserens hurtigtaster. Jeg får vurdere å fjerne accesskeys fra siden.

    ” (noe som gjorde at jeg endte opp med å skrive forrige kommentar to ganger)”

    Fungerer ikke Back-knappen din?

  7. elzapp says:

    Joda… back-knappen fungerte, men et eller annet javascript tømte en del av feltene. (Nei, jeg måtte ikke skrive hele greia to ganger, bare navn, epostadresse, url og pin.

    Fremdeles synest jeg 1,2,3… bør referere til vindunummer 1,2,3 og ikke fram og tilbake, som var det jeg forsøkte å si. Uansett synest jeg det er en fordel å måtte holde inne en kvalifikatortast for at en handling (utenom vanlig skriving) skal utføres. Det gir et mer konsekvent utvalg av hurtigtaster.

    Hva accesskeys angår så har firefox disse på alt-tasten, og det var jeg som trykket feil i sted.