Eira: FAQ

Alt du gjerne ville vite om Eira men ikke torde spørre om

Hvordan stiller jeg Eira et spørsmål?
Enkelt! Du sender en epost!
Kva farge er det eigentleg på bokhylla di?
Jeg har tre stykker. En er sølvgrå, den andre er trefarget, og den tredje er i en brunfarge IKEA kaller “bøkefiner”. Alle sammen er Billy-hyller. Jeg trenger en ny bokhylle snart, jeg har bøker liggende på tvers oppå alle de andre bøkene.

Tro om Eira vil spise tapas og drikke rødvin med meg en dag?
Jeg sier sjelden nei til en hyggelig invitasjon. Riktignok har jeg opptil flere ganger havnet i situasjoner som ikke ble akkurat slik jeg hadde tenkt meg fordi jeg naivt takker ja til slike hyggelige invitasjoner uten å vurdere om det ligger noe bak. Men det ordner seg stort sett til det beste til slutt.
Er dette en hyllest til dagbladet sitt nettmøte?
Nett.. hvafforno? Tror ikke det. (…) Nå har jeg surfet på dagbladet.no og funnet ut hva nettmøte er. Og det blir vel kanskje nesten det samme, bortsett fra at jeg svarer så lenge jeg får spørsmål, ikke bare i løpet av et par timer. Men siden jeg ikke visste om nettmøtene før jeg inviterte til å stille spørsmål tror jeg ikke det kan kalles en hyllest.
ASL?
I skrivende stund er jeg 25 år og fem måneder gammel, kvinne, og befinner meg i Vadmyra, Loddefjord, Bergen, Norge, Verden, Universet.
Hva er hipdrome og hva gjør du der?
#hipdrome er en av mange irc-kanaler jeg holder til på. Første gang jeg logget på kanalen var i 1998. Hva jeg gjør der? Vel.. idler mye og prater litt. Forøvrig finner du meg på kanalene #goth.no, #linux.no, #fedora.no og #css.no på DALnet under nicket citoyen, og mer sporadisk på andre nettverk og kanaler.
Hvilke bøker leser du?
Oj.. Hm. Jeg begynte faktisk å lage en oversikt over alle bøkene mine en gang, med tanke på å legge den ut på web, men jeg gikk lei omtrent midtveis i første hylleseksjon. Jeg leser veldig mye forskjellig. Bokhyllen min er omtrentlig delt opp i temaseksjoner. Fra øverst til venstre i første hylle: Magisk realisme, John Irving, Jens Bjørneboe, norsk samtidslitteratur, databøker, lingvistikkbøker, religion (inkluderer både den kristne og den sataniske bibel, samt et utvalg Ole Brumm), rollespillbøker, tegneseriealbum, kokebøker. Andre hylle: Amerikansk utvidet samtid (fra ca 1920 og oppover), russisk, britisk, fantasy, science fiction. Tredje hylle: Komplett samling Kringsjå fra 1896 og oppover, Tusen og en natt, mer Bjørneboe, lyrikk. I tillegg til dette står det en del bøker innimellom som er vanskelige å kategorisere.
Hvorfor heter domenet ditt epistel?
Det har sin bakgrunn i en diskusjon som foregikk på Ordsmia mens jeg lette etter domenenavn. En av deltakerne foreslo spøkefullt “e-pistel” som betegnelse for noe jeg ikke lenger husker hva var – muligens sms. Jeg likte ordet, og syntes det passet godt som navn på en blogg. Derfor adopterte jeg det.
Hvilken musikk liker du?
Jeg hører mye på punk i alle former (gammelpunk, gothpunk, gladpunk, kupunk, nypunk og skapunk). Utover det finner du i CD-samlingen min band og artister som Einstürzende Neubauten, Jan Eggum, Jan Garbarek, Johnny Dowd, Leonard Cohen, Knudsen og Ludvigsen, Death in June, et utvalg klassisk, og en lett blanding pop, grønsj, jazz, industrial, rock, goth, metal og glam. Jeg har et anstrengt forhold til soul og r’n’b, men ellers hører jeg på musikk innen de fleste sjangre – uten at det betyr at jeg liker alt innenfor hver sjanger.
Hvilket forhold har du til datamaskiner?
Datamaskiner er fine ting. Det jeg liker best med datamaskiner er internett. Internett gjør at jeg kan sitte og skrive dette, og du kan sitte og lese det. Internett gjør det lett å snakke med folk og organisere ting, og man kan finne informasjon og lære om ting som er så sære at man aldri engang ville tenkt tanken på at det eksisterte hvis det ikke var for at man tilfeldigvis snublet over det på web. Det er alltid noen å spørre om hjelp uansett hva man lurer på, og det er en veldig grei måte å møte nye mennesker på som man senere kan gå ut og drikke pils med. Man kommer i snakk med folk som man gjerne aldri ville kommet i snakk med utenom nettet.
Hvorfor bruker du Linux?
Første gang jeg installerte Linux var fordi jeg var nysgjerrig. Jeg hadde en del erfaring med Unix fra universitetet – vi bruker Sun-maskiner i Datalingvistikk-laben. Jeg liker å lære nye ting, og hadde tilfeldigvis en maskin stående som jeg ikke brukte til noe. Det ble aldri noen stor suksess, siden maskinen var så gammel og treg at X brukte et kvarters tid med swapping bare for å komme opp på skjermen. Senere installerte jeg Linux på en raskere maskin, den gamle laptopen min, og brukte også Linux en del i jobbsammenheng.

Etterhvert fant jeg ut at jeg var mer komfortabel med å arbeide i Linux enn i Windows. Da jeg først var kommet inn i hvordan ting hang sammen var det både mer intuitivt og mer effektivt. For omtrent et år siden gikk jeg over til Linux som hoved-OS. I begynnelsen holdt jeg meg mye til det grafiske brukergrensesnittet, men nå bruker jeg konsoll til nesten alt, rett og slett fordi det går raskere sålenge jeg faktisk vet hva jeg skal skrive. Jeg var aktiv PC-bruker allerede i DOS-dagene, så kommandolinje har aldri vært ukjent for meg.

Noe av det fine med Linux er at det finnes et sterkt brukermiljø og mange som er ivrige etter å hjelpe med problemer, både for nybegynnere og erfarne brukere. Mange innenfor Linux-miljøet er veldig opptatte av åpen, fri kildekode. Jeg har ikke helt klart å henge med på denne fanatismen. Mye er positivt med åpen kildekode, men jeg tror ikke det er det eneste riktige i alle situasjoner. Jeg er derimot en sterk forkjemper for åpne standarder, noe jeg synes er viktigere enn åpen kildekode. Uansett – for meg handler Linux-valget om hva som passer meg som bruker, det er ikke først og fremst et idealistisk valg.

Hvor avhengig anser du deg selv av IRC?
IRC er en stor del av livet mitt. Jeg kommuniserer på irc, både med venner og i jobbsammenheng. IRC er det beste fra to verdener: Hvis man er pratesjuk, men ikke har lyst å treffe folk, så kan man prate litt på irc. Hvis man har lyst å treffe folk i levende live, så kan man slenge ut en melding på kanalen og invitere folk ut på en pils eller en kopp te, og det er nesten alltid noen som blir med. På irc blir man kjent med nye folk uten mange av de fordommene man har til folk rundt seg basert på hvordan de kler seg og hvem de snakker med – alt man ser er ordene de skriver. Man kan holde kontakten med venner mye oftere og lettere enn man kan med telefon eller planlagte møter. Så på et vis er jeg avhengig av irc, jeg ser på det som en viktig del av mitt sosiale nettverk. Samtidig er det ikke slik at jeg savner irc hvis jeg er ute og holder på med noe hyggelig. Jeg skynder meg ikke hjem for å logge på irc. IRC er der når jeg trenger det, omtrent som en stamcafe.
Regner du deg som nerd? Og i så fall, hva er femininum av nerd – nerdine, nerdøse etter nerdette?
Den politisk korrekte termen i dataverden er geek. En kvinnelig geek er en cHix0r. Å være kvinnelig geek er fint. Det er foreløpig såpass få av oss at vi får masse oppmerksomhet og lokker ut gentleman-tendensene i våre mannlige med-geeks.
Jeg har hørt at du er veldig flink til å svømme. Gir du
kursing i svømmeteknikk? Jeg har lyst til å begynne å svømme
igjen.
Nå er det riktignok ti år siden jeg drev aktivt med svømming, men teknikken sitter vel i fremdeles. Klart, dra meg med i svømmehallen en dag du. Noe som minner meg om at jeg som BT-abonnent har gratis inngang for to personer på Vannkanten mellom åtte og ti hver lørdag. Men hvem klarer å stå opp og være i svømmehallen klokka åtte på en lørdag?
Hvor ble det av det rosa skumgummiballtreet ditt? Du har ikke brukt det på evigheter!
Jeg har det fremdeles på lur. Det dukker opp når du minst venter det!
Jeg kjenner ikke deg, kjenner du meg?
Vi har jo vekslet noen ord. Men det ville være en overdrivelse å si at jeg kjenner deg. Jeg vet hva du heter, og sånn omtrent hvor gammel du er, men ikke hvor du bor.
Hørte at du hadde vært i USA, der slipper ikke jeg inn, hva gjorde du i USA?
Der gikk jeg et år på high school. Nærmere bestemt Hinsdale Central High School i Hinsdale, en forstad til Chicago.
Kjip en; 10 plater på en øde øy?
Hmmm… ok, et forsøk:

 • Jan Garbarek – I took up the runes
 • NOFX – Punk in Drublic
 • Live – Throwing Copper
 • Leonard Cohen – Various Positions
 • Marilyn Manson – Mechanical Animals
 • Guns n’ Roses – The Spaghetti Incident
 • Knudsen og Ludvigsens Beste
 • Berliner Philharmoniker/Karajan – Adagio
 • Belle & Sebastian – Tigermilk
 • Green Day – Kerplunk
Hvorfor kan du ikke snart få normalt hår lissom?
Jeg har jo normalt hår! Jeg har ikke farget det på over et år nå. Tingen med hår er at det er kjedelig når det bare ser helt likt ut hele tiden. Hår er til for å klippes på en ny måte hver gang.
De innerste hemmelighetene må du beholde. Er folk uten hemmeligheter kjedelige?
Finnes det folk uten hemmeligheter da? Jeg tror egentlig det er helt andre ting enn hemmeligheter som gjør folk interessante.
Hva gjør/gjorde du akkurat nå/da, 12:31, dagen etter “retro”?
Da satt jeg og leste avisen og ventet på at Syntetisk skulle begynne.
Kan du virkelig lage mat eller liker du bare å spise utrolig god mat?
Jeg er flink til å både lage og spise god mat.
Siden du skriver om god mat, kunne du tenke det å bli med ut og brenne store penger – bare for å spise noe utrolig god mat på en matsjappe som jeg aldri har hørt om?
Gjerne, men det må bli en dag jeg faktisk har store penger å brenne.
Kaffekakao – er ingenting hellig for deg eller?
Svært lite.
Godt å vite at det finnes smartere folk enn meg, hva er IQ’n og EQ’n din?
Aner ikke.
Faen, jeg blir sulten av alt dette matpratet ditt. er det mulig å bestille får-i-kål til den festen du skal ha ute i september? Maten lager jo seg selv, sulten!
Hmm.. det hadde kanskje vært en ide. Jeg skal tenke på det, men jeg tror ikke jeg har stor nok gryte til å lage fårikål til alle sammen.
Ville du ta det ille opp om jeg begynte å omtale deg som “den pene damen”?
Det var da også noe å ta ille opp…
Til bords, om jeg sølet, tør du å kalle meg Judas om det trengs?
Hva trengs det til da? Sølet tørker ikke opp seg selv om jeg kaller deg Judas. Jeg ville nok heller kommandert deg til å hente kluten.
Har du tv?
Nei.
Du som ikke røyker, har du planer om å leve et langt og kjedelig liv, eller har du andre og spennende måter å dø på?
Tror jeg brenner den broen når jeg kommer til den. Jeg har uansett ikke lagt så mange planer for livet. Jeg har tro på at livet rusler avgårde i sitt vante tempo enten man røyker underveis eller ikke.
Sulten, mer mat-prat, har du noengang spist rock’n’roll-pølse? Her har du oppskriften: sleng pølser og hva annet du har for hånden i en stekepanne, brenn faenskapet, spis, og ta gjerne en øl eller en liten moonshine til 😉
Første del har jeg sikkert utført, men jeg kan ikke garantere at jeg drakk øl til. Jeg er fryktelig treg når det gjelder drikking. Øl smaker godt, men jeg kommer liksom aldri på å handle øl når jeg er i butikken.
Åh, for noen jeg kjenner, har du noe Smashing Pumpkins i livet ditt?
Mellon Collie står på hylla.
Hva slags hovedfag er det du arbeider med?
Datalingvistikk.
Fikk du veldig mange rare spørsmål fra folk, on request?
Ikke så veldig mange. Men dine 20 hjalp litt på, da.
Dette er et hemmelig spørsmål, så du får det ikke her, siden PST muligens overvåker meg. jeg er ikke paranoid, selv om amerikanerne er redd for meg. Nok om det.
Svaret på dette spørsmålet er hemmelig.
Hva ønsker du deg til jul?
Jeg ønsker meg en kjøkkenmaskin som kan elte store tunge brøddeiger og dessuten kutte ting i veldig små biter. Og så ønsker jeg meg en perfekt lenestol. Det har jeg lett etter lenge, men finner ingen perfekte stoler noe sted. Jeg ønsker meg en treningsbukse og noen nye bher, og noen gode støtdempende sko å rusle rundt i verden i, men sånt er det best å kjøpe selv. Geekete t-skjorter er moro, og spiselige gaver er alltid populært.
Er det noen former for mat du ikke ville spist på ett eller annet grunnlag? Eksempelvis: Er kuer hellige? Har grønnsaker følelser? Kommer du til å brenne i himmelen om du spiser griser? Ville du handlet på Lidl? Er det slemt å spise Nidar sjokolade?
Jeg klarer aldri å holde oversikt over hvilke matprodusenter det er man skal boikotte av ulike mer eller mindre etiske årsaker. Jeg kan sikkert handle på Lidl hvis det faller seg sånn, selv om “billigst mulig” aldri har vært noe godt slagord for fristende mat av høy kvalitet. I det hele tatt tror jeg ikke jeg er noen god forbruker sånn rent politisk sett. Her i forrige uke fikk jeg kjeft fordi jeg sa at jeg ikke egentlig bryr meg så mye om lavere priser på dagligvarer, jeg vil heller ha høyere kvalitet. De som kjeftet på meg mente at jeg var usolidarisk med de fattige. Men dagligvarehandelen er da vel ærlig talt ikke riktig sted å starte kampen mot fattigdom?
Ti bøker du ville hatt med deg på en øde sydhavsøy?
I uspesifisert rekkefølge og med forbehold om uteglemmelser:

 • Elin Brodin – Bedøvelse
 • Elin Brodin – Askefolket
 • Francesca Lia Block – Weetzie Bat
 • Francesca Lia Block – Drager på Manhattan
 • Vikram Seth – En passende ung mann
 • Jens Bjørneboe – Mitt hjerte
 • Gabriel Garcia Marquez – Hundre års ensomhet
 • Philippe Fix – Serafin og hans makeløse mesterverk
 • Orson Scott Card – Ender’s game
 • John Marc DeMatteis / Jon J Muth – Moonshadow
Er det ikke på tide å oppdatere FAQ-en?
Jeg oppdaterer når noen sender inn nye spørsmål. Og det skjer nesten aldri. Men jo, det er på tide, så sett i gang å sende spørsmål!
ASL2 – Er du fortsatt 25 år og fem måneder gammel, kvinne, og befinner deg i Vadmyra, Loddefjord, Bergen, Norge, Verden, Universet?
Niks. Nå er jeg 28 år og åtte måneder gammel. Jeg er riktignok fremdeles kvinne (jeg er litt kjedelig sånn), men befinner meg nå på Kronstad.
Finnes det bilder av deg noe sted?
Jada. Prøv å søke på Google eller Flickr.
Er De god i spørrespill?
Ikke så aller verst, så lenge det ikke er sportsspørsmål.
Kan De ramse opp hovedstedene i Etiopia, Sør-Afrika, Ungarn, Vietnam og Honduras?
Ikke uten å google først.
Hvilken side av bananen skal man spise først?
Innsiden.
Hvilken side skal dorullflippen henge ned på?
Utsiden. Altså bort fra veggen.
Hvilke deler/ hvilken del av reinen har samene oppi kaffen?
De samene jeg har truffet har drukket kaffen sin uten rein
Hva er favorittutropet til Pellefant?
Det husker jeg ikke. Men jeg hadde noen Pellefant-blader da jeg var liten.

Leave a Reply