Cæsarsalat

Jeg har eksperimentert litt med å lage cæsarsalat. Jeg synes ikke jeg fikk det helt til – dressingen ble forsåvidt god, men den ble ikke slik jeg ønsket at den skulle smake. Jeg må nok eksperimentere litt mer.

Cæsarsalat har fire viktige komponenter, og en valgfri:

  1. Salat (må ha litt konsistens, ikke sånn slapp, pinglete rapidsalat – og ligg unna kinakålen)
  2. Dressing
  3. Krutonger
  4. Revet parmesan
  5. Det valgfrie trinnet: stekt bacon, kylling, eller ansjos

Salaten er grei nok – plukk bladene fra hverandre, skyll i iskaldt vann, hakk opp i store biter.

Dressingen er litt mer komplisert. Jeg blandet to eggeplommer med en desiliter olivenolje eller så. Jeg hadde masse hvitløk i, saften fra en halv sitron, litt pepper, litt worcestershiresaus (og så litt til), revet parmesan, og sennep. Litt av problemet med dressingen tror jeg var at jeg ikke hadde dijonsennep, så jeg brukte vanlig grov sennep i stedet. Den ble litt for dominerende i smaken.

Krutonger må jeg også få litt bedre tek på. Jeg stekte brødterninger i smør sammen med mye hakket hvitløk. Men hvitløken ble selvsagt brent lenge før krutongene var ferdigstekte. Jeg måtte fjerne hvitløken fra pannen før den hadde rukket å sette skikkelig smak på krutongene. Når jeg har forsket mer på hvordan man kan få merkbar hvitløksmak på krutongene uten å ende opp med svidd hvitløk, så skal jeg prøve på nytt.

Cæsarsalat er lett å servere: Lass på ca et halvt salathode til hver person på tallerkenen, legg/dryss/hell over godsakene, og riv masse parmesan på toppen. Moms.

2 Responses to “Cæsarsalat”

  1. Kristiane says:

    Cæsarsalat var tidligere en av mine spesialiteter, men nå har jeg ikke laget det på lenge. Her om dagen snublet jeg imidlertid over en oppskrift med spekeskinke, og den skal jeg lage i morgen:

    http://www.aperitif.no/utskriftvennlig.db2?id=80811

    Hm, den er uten krutonger ser jeg nå; det var da pussig. Jeg akter likevel å ha dem i, jeg laget dem faktisk for et par timer siden (de har bare godt av å “sette” seg litt, synes jeg).

    Slik lager du gode krutonger med en anelse hvitløk: Del 2-3 hvitløksfedd på langs, og kok dem opp i olivenolje. (De skal _ikke_ bli svidd.) Ta oljen av platen, og la den stå i 15 minutter. Fisk deretter ut hvitløken. Hell oljen over krutongene, gjerne i en bolle, og bland godt sammen. Kvern salt og litt pepper over, stek dem i en langpanne i cirka 10 minutter. Ny-y-ydelig!

    Med hensyn til morgendagens spesialcæsar, er jeg mest spent på parmesanchipsene 🙂

    (Ofte blander jeg forresten romanosalaten med ruccola, fordi jeg synes førstnevnte smaker litt kjedelig, og er svært glad i sistnevnte.)

  2. Kristiane says:

    Dressingen i cæsar-oppskriften jeg postet link til over, er forresten den beste jeg har laget – og smakt! – noen gang. Jeg brukte hvitvinseddik i stedet for rødvinseddik, droppet ansjosen, og hadde i ørlite Tabasco. Særdeles vellykket! Dog ble den ganske tykk, så jeg måtte spe den med litt vann.