Mannen som har svindlet arbeidsgiveren sin for 40 milliarder og forårsaket børskrakk over hele Europa ligner mistenkelig mye på Tom Cruise. Jeg mistenker at vi her står overfor en scientologisk konspirasjon av uante dimensjoner.
Scientologisk konspirasjon?
25. januar 2008Yiddish Schmiddish
16. januar 2008En kjapp innføring i alt du noensinne kommer til å trenge å vite om Yiddish. Her finner du forklaring på alle de morsomme ordene, som schmuck og klutz og chutzpah. Oy vey!
Fennikelsvin med aprikos, epler, ingefær og nellik
11. januar 2008Butikken var tom for en av ingrediensene til middagen jeg egentlig hadde planlagt. Dermed ble jeg stående litt rådløs ved enden av frukthyllene og stirre tomt på en kurv tørkede aprikoser mens jeg prøvde å finne på en ny middag. Her ble resultatet:
Svinekjøtt i strimler
En fennikel
Et par håndfuller tørket aprikos
To epler
En tommel ingefær
Fire-fem fedd hvitløk
Nellikspiker
Laurbærblad
Timian
Soyasaus
Vann
Fres kjøttet i en jerngryte. Hakk hvitløken og ingefæren og kutt resten av grøntforet i terninger. Fres det også. Hiv oppi en passende dose vann og en svært drøy dæsj soyasaus. Putt oppi krydder. Kok under lokk på lav varme i en drøy time eller så, ha i mer vann underveis om nødvendig. Server med fullkornscouscous kokt i kyllingbuljong.
Resultatet ble overmåte vellykket! Deilig krydret og smaksrikt, uten at smakene slo hverandre i hjel. Dette blir neppe siste gang denne oppskriften blir brukt her i huset.
Dosett
14. desember 2007Jeg hadde et ærend på apoteket i dag. Det var lang kø, så jeg sto nå der og tittet rundt i lokalet mens jeg ventet. De hadde diverse reisesett med sjampo og balsam, førstehjelpssett og lignende saker. Men i den andre enden av lokalet så jeg en boks der det sto “Dosett”.
For det første var jeg litt overrasket over at de kalte det dosett. Ville det ikke være mer naturlig med “toalettsett” eller kanskje “WC-sett”? Dernest – hva har man egentlig i et dosett? Er det snakk om plysj til lokket og matte foran? Eller, siden det er apoteket, dreier det seg kanskje heller om slike dingser man hekter på skålen som renser og lager godlukt hver gang man skyller ned.
Slik sto jeg og funderte i noen minutter, før en dame tilfeldigvis gikk bort til akkurat den hyllen og åpnet en av pakkene med dosett for å se på det. Og tok ut – vel, en dosett.
Man tager hvad man haver
12. desember 2007Vi kom hjem fra miniferie i dag, og ingen av oss var spesielt fristet til å gå for å handle. Tid for å raide skapene:
Fryseskap:
1 stk skinkebiff
1 pose soppblanding
Kjøleskap:
1 bit blåmuggost
1 pakke bacon
Chili
Ingefær
Kjøkkenskap:
Fullkornscouscous
Hvitløk
Kyllingbuljong
Resultat: Skinkebiff fylt med blåmuggost, krydret med timian og rosmarin, surret i bacon, brunet i panne og bakt i ovn. Servert med stekt sopp og chilihvitløkingefærcouscous kokt i kyllingbuljong. En sekser på terningen i hva-har-vi-i-skapet-klassen.
Med Guds husband på snøplog
4. desember 2007Årets anbefaling for de som setter pris på surrealistiske historier uten dypere moral er Karine Haalands julealbum Piray. Jeg storkoste meg fra ende til annen. Her møter du våre helter i vill bil, eh, sledejakt med en småbrisen julenisse bak reinsdyra på jakt etter Guds husband på snøplog, forfulgt av en bisk trikkekontrollør og tidvis en politibil, og actionfilm- og thrillerreferanser både her og der.
La deg for all del ikke lure av BTs treer-anmeldelse. De vet ikke hva de snakker om. Innkjøp av Piray er herved befalt og anbefalt!
Unnimuffins
16. november 2007Jeg har ment å blogge denne oppskriften en stund slik at jeg ikke glemmer den. Siden jeg fikk den har jeg bare hatt den i hodet, så det er ikke sikkert at framgangsmåten er akkurat som den opprinnelige – men muffinsene blir veldig gode!
Du trenger:
1 egg
1 1/2 dl sukker
4,5 dl mel
2,5 dl melk
80 ml olje
2 ts bakepulver
vaniljesukker
kanel
frosne bær
Visp egg og sukker litt fluffy. Ha melken og oljen oppi og rør det inn. Bland bakepulver, vaniljesukker og kanel i melet, ha melet i bollen med det våte, og rør det forsiktig sammen med en sleiv. Ha oppi bærene på slutten. Røren skal ikke bli jevn – hvis du har rørt ut alle klumpene har du rørt for mye. Da blir muffinsene litt deigete og tunge.
Fyll tolv muffinsformer breddfulle. Det funker best om du setter formene oppi et muffinsbrett, hvis ikke kan du bruke to former utenpå hverandre for at de skal holde fasongen. Stek på 220 grader i ca 15 minutter.
Om å se lyst på livet
22. oktober 2007Burde vi ikke lære noe av at barn lærer å le lenge før de lærer å snakke?
Pølsegryte for kalde, våte høstdager
22. oktober 2007Denne oppskriften fordrer gode, grove pølser fra nærmeste slakterbutikk. Aller helst sterke chilipølser, men andre pølser med kraftig smak fungerer sikkert utmerket.
Fres hvitløk og chili i en tykkbunnet gryte. Jerngryte er kjekt. Ha oppi noen bokser hakket tomat og en halv liter hønsebuljong. La det koke en stund. Tilsett gulrøtter og aubergine i passelig store gryterettbiter, og kok til gulrøttene nærmer seg ferdig. Tilsett pastaskruer, gjerne fullkorn, og mer vann hvis det er nødvendig. Når pastaen er nesten ferdig tilsetter du pølsebiter og venter til de er varme. Hvis du ikke trenger å pusse nesen etter å ha spist en halv porsjon har du hatt for lite chili eller for pinglete pølser.
Fiskerogn? Fiskerrogn?
6. oktober 2007Vi fikk ikke avis i dag. Det førte, som slike uhyrligheter ofte gjør, til inngående lesing av ingredienslister på frokostpålegget. Visste du for eksempel at kaviar består av menneskeegg? Det står på tuben: “Sukkersaltet og lettrøkt rogn fra torskefisker”!