CSS2.1 Last Call er nettopp sluppet. Ta en titt på appendix-listen og finn et påskeegg. Når du har funnet det kan du klikke på appendix I. Følg linken “previous” derfra.
CSS 2.1
15. september 2003Pizzarundstykker
10. september 2003Pizzarundstykker er ikke så lett å lage som jeg trodde.
Dette gjorde jeg:
1. Laget en standard rundstykkedeig med hvete og sammalt rug
2. Laget en tomatsaus av hakkete tomater, litt tomatpuré, sukker, timian, basilikum, pepper og litt tabasco
3. Skar opp skinke og pepperoni i småbiter
4. Stekte pepperonien litt, og blandet skinken og pepperonien oppi tomatsausen
Så langt så vel. Men så begynte problemene. Jeg hadde nå en ferdighevet rundstykkedeig, og en kjele med småputrende fyll. Med freidig mot delte jeg deigen i to, og kjevlet den ene delen ut til en firkant. Deretter delte jeg firkanten i ni mindre firkanter. Jeg la en klatt med fyll på den første firkanten, og en liten osteskive oppå fyllet, og tenkte “hm”. Deretter prøvde jeg å brette den sammen.
Greia med å brette sammen slike deigfirkanter er at hvis du får saus på kanten, så vil ikke deigen lime seg sammen. Den bare sklir unna. Jeg fant ut at det var uhorvelig vanskelig å brette sammen alle kantene uten å få minst ett hull der det kom saus på og dermed ikke gikk an å lukke.
Før neste gang jeg lager pizzarundstykker skal jeg ha funnet på en smartere brette-teknikk.
Apropos
Første postulat i Tomatsaus-modallogikk: L(Tg –> Tk), der T -> {Tomatsaus}, g -> {gryte}, og k -> {kjøkkeninventar}
Noen fiffige ting man kan gjøre i Opera 7.20
8. september 2003data:uri
Kopier dette til adresselinjen din: data:text/html,<span style="color:red">Hello World!</span> og trykk enter.
opera:/button
1. Høyreklikk på knapperaden og pass på at “Lock buttons” ikke er haket av
2. Dra denne linken til knapperaden
Du har nå en knapp som slår av og på plugins. Du kan selvsagt lage knapper for mange andre ting. Her er koden jeg brukte: <a href="opera:/button/Enable%20plugins|Disable%20plugins" title="Plugins av/på">Dra denne linken til knapperaden</a>. Det går også an å lage grafiske knapper som bruker bilder fra det skinet brukeren har installert. Mer om dette.
Så til den virkelige finessen. Har du lyst på en knapp sånn i forbifarten, men gidder ikke lage en side og lagre den og åpne den i Opera for å få en link å dra til knapperaden? Da kombinerer du selvsagt data:uri med opera:/button! For eksempel slik: data:text/html,<a href="opera:/button/Refresh%20display" title="Refresh display">Dra</a>
Star Wars-kunnskapstest
31. august 2003Spray har en Star Wars-kunnskapstest som jeg har tatt i dag. Den har minst en åpenbar feil. På spørsmål om når Boba Fett dukker opp for første gang er svaralternativene episode 2, 4, 5 eller 6. De påstår at riktig svar er episode 4. Dette er selvsagt helt på jordet. I episode 2 får vi se den ca. tiårige Boba i flere minutter, sammen med sin far Jango Fett.
De påstår også at Darth Vader ble 59 år gammel. Jeg vet ikke om dette er korrekt, men det virker usannsynlig. Luke er etter alt å dømme tidlig i tyveårene når Vader dør. Padmé blir gravid med Anakins barn før han vender til den mørke siden. Lite tyder på at Anakin var så gammel som 35-39 da dette skjedde. Han var svært ung da de giftet seg, og det varte ikke mange år før han ble til Darth Vader. Akkurat dette har jeg ikke håndfast bevis for, siden alderen aldri kommer direkte fram i filmene. Jeg har imidlertid en kommentar:
Kunnskapsløse ignoramuser! *mumle*
Kveldsmat
25. august 2003Jeg har endelig funnet noe fornuftig å bruke mikrobølgeovnen min til bortsett fra å smelte smør i.
Du trenger:
2 mellomstore poteter
1 gaffel
1 kniv
1 teskje
Smør, salt, pepper
Angrip potetene med gaffelen slik at de blir jevnt hullete. Putt potetene i mikrobølgeovnen, og la dem være der i fem minutter på full styrke. Stikk i dem med gaffelen for å sjekke om de er ferdige. Når de er det, ta dem ut, skjær et kryss i dem med kniven, ha på smør, salt og pepper, og spis med teskjeen.
Finnbiff, 5 personer
18. august 20031 kg halvfrossen reinskav
2 store løk
Uanstendige mengder fersk sopp
1 boks rømme
~15 einerbær
Så mange poteter du får plass til i en stor gryte
Melk
Smør
Skrell potetene, del dem hvis de er store, og kok dem. Hvis det er nypoteter holder det å vaske dem i stedet for å skrelle. Brun kjøttet på høy varme – ikke alt på en gang, ca 300 gram i slengen er sånn passe. Ha i en stor gryte etterhvert, og hell ca en halvliter vann i. Hakk løken i mellomstore biter, stek den litt og ha i gryten. Gjør det samme med soppen. Kok opp og la småkoke. Knus einerbærene i en morter, ha i gryten sammen med pepper. Når potetene er ferdigkokte, hell av vannet, ha i ca 100 gram smør og litt melk, og mos dem. Ha i mer melk etterhvert til mosen har bra konsistens. Ikke bruk stavmikser eller lignende, potetmasse tåler ikke hardhendt behandling, da blir den seig. Sett lokk på potetstappen, og ha en boks rømme i kjøttgryten. Smak til med mer pepper, og la det koke et par minutter. Spis.
Hvilket land er du?
16. august 2003Hvilket land er du? Jeg er Sveits. Dette har de å si om meg: “While most people think you’re sort of stuck up, it’s really just that people don’t interest you that much. That’s why you’d rather just stay out of everything and be as neutral as possible. Somewhere in there is an ability to be a psychiatrist because you’re so objective, but you might just be too cold for that.”
Oppskrift på jeg-gidder-ikke-lage-middag-i-dag, en person:
9. august 2003(også kjent som åh, ingefær, namnam)
En halv løk
Tre-fire kvister av en brokkoli
Fire-fem sjampinjonger
En bit ingefær
Nudler
Soyasaus
Sett på en gryte med vann. Sett en wokpanne eller stekepanne på høy varme. Ha litt olje oppi. Hakk opp løken, brokkolien og sjampinjongene i passelig store biter. Sleng i pannen etterhvert. Det er lurt å begynne med brokkolien. Når vannet koker, hiv oppi nudlene, la koke noen minutter. Riv eller finhakk ingefær, sleng i pannen. Når nudlene er ferdige, hell av vannet og sleng dem også i pannen. Hell en passelig mengde soyasaus over. Rør rundt. Spis.
Ergativsystemer
4. august 2003Georgisk er ett av ganske få språk i verden, relativt sett, som bruker et ergativsystem. Ergativspråk synes jeg er ganske fascinerende. De fleste språk er akkusativspråk, som kort forklart går ut på at subjektet til et verb alltid har samme kasus. I et ergativspråk har subjektet ergativkasus kun dersom verbet er transitivt. Hvis verbet er intransitivt får subjektet samme kasus som objektet til et transitivt verb, nemlig absolutiv.
På norsk har vi ikke så mange rester igjen av kasus i det hele tatt, men vi finner dem i personlige pronomen. Et eksempel:
Hun smiler – et intransitivt verb, der subjektet “hun” er i nominativ. Intransitiv betyr at verbet ikke kan ta et objekt.
Hun liker henne – et transitivt verb, der subjektet “hun” er i nominativ, og objektet “henne” er bøyd i akkusativ.
Dersom norsk var et ergativspråk ville setningene over kanskje sett slik ut:
Henne smiler (subjektet er i absolutiv)
Hun liker henne (subjektet er i ergativ, objektet er i absolutiv)
Selve navnene på disse kasusene har ikke så mye å si. Vi kunne like gjerne kalt absolutiv nominativ, og ergativ akkusativ. Men det ville blitt forvirrende når man skulle sammenligne strukturer mellom ergativspråk og akkusativspråk.
Etter jeg hadde skrevet dette fant jeg en ganske interessant melding på et lingvistforum som utbroderer litt om ergativspråk.
Fiskegrateng
29. juli 2003650g frossen sei
En stor løk
Smør
Melk
Mel
Makaroni
Pepper
Muskat
Knust tørket brød eller kavringer uten sukker, eller ferdig brød-strø
Fyll en stor gryte med vann, sett på komfyren, putt fisken oppi, og la den bli der til den er nesten ferdig. Ikke la vannet koke. Tøm ut vannet, la fisken bli i gryten. Kok fire-fem håndfuller makaroni. Lag en passelig mengde ganske tykk hvit saus. Putt pepper og muskat i sausen. Hakk løken. Bland alt sammen i gryten der fisken er. Smør en ildfast form, ha røren oppi, og strø brødstrø over. Sett nest nederst i ovnen på 200 grader i en halvtimes tid. Kok poteter imens. Rå gulrøtter er namnam til.