Den egoistiske lavkarbo-trenden

Lavkarbo er den store trenden på kostholdsfronten for tiden. Veien til et slankt og sunt liv skal ligge i biff, bacon og cottage cheese. Og for alt jeg vet har lavkarbo-fantastene rett i at dette er et fantastisk kosthold som løser alle helseproblemer. Men det er et perspektiv jeg savner i panegyriene: Det globale.

Misforstå meg rett. Jeg er like glad i bacon som alle andre. Men gir det meg rett til å basere kostholdet mitt på store deler animalske produkter? Lavkarbo, media-hype style, er nemlig noe av det minst bærekraftige som finnes. Hvor mye jordbruksland er det greit å legge beslag på til dyrefor for å slanke den rike, vestlige befolkningen?

Det finnes selvsagt lavkarbo og lavkarbo. Eller kanskje jeg skal si lavkarbo og middelskarbo. Middelskarbo kan ha mye for seg. Bytt ut lavkarbobiffen med en middelskarbo-linsegryte, og lavkarbo-tacokjøttdeigen med en middelskarbo-bønnestuing, så er vi enige. Søndagsoksesteken kan byttes ut med en kortreist hjort. Ketolysen uteblir kanskje, men du har i alle fall bidratt med en liten skjerv til en bærekraftig matproduksjon. Og blir du ikke slank nok, spis litt mindre.

Tags: ,

7 Responses to “Den egoistiske lavkarbo-trenden”

 1. Odin says:

  Pluss… De som fokuserer mest på dette, spiser ofte mer enn de trenger, fordi de trener såpass mye som de ofte gjør. Og de fleste av de jeg personlig omgåes (stort sett kolleger) trener ikke primært fordi de vil holde seg i form, men fordi de vil se bedre ut (les: bygge muskler). Så sitter de der å gomler i seg latterlige mengder industriell kyllingfilet.

 2. nils says:

  Helt enig, det i det lange løp er ikke slike dietter bærekraftig. Fremtiden i våre hender har en matblogg med kjøttfire oppskrifter, de publiserer nye oppskrifter hver mandag http://www.framtiden.no/blogg/matbloggen/
  Til og med vegansk mat kan være tøft
  http://www.youtube.com/user/VeganBlackMetalChef 😉

 3. Silje says:

  En enklere og mer bærekraftig måte å bli “laverekarbo” kan være å kutte sukker og stivelse til fordel for mer grønne grønnsaker.

 4. Eliann says:

  Veldig bra, helt enig! Og mamma blir veldig glad for at det er andre som også mener denne viktige biten blir helt utelatt i lavkarbodiskusjonen 😉

 5. Didrik says:

  Klokt og morsomt. Omtrent som forventet fra din kant, med andre ord.

 6. kristian says:

  hahaha! har lest mye rart imot lavkarbo, men dette er det absolutt teiteste hittil. problemet med motstandere. problemet med slike som deg er at du ikke har kunnskap om emnet. man spiser ikke mer animalske produkter på lavkarbo!!!! og hva er det globale problemet med å bytte ut noe sukker og stivelse med oljer, mer fett og grønnsaker?

 7. Eira says:

  Legg merke til at jeg presiserer i bloggposten at dette handler om lavkarbo slik det presenteres i media (og som dermed er slik “menigmann” oppfatter det og implementerer det). Jeg er fullstendig klar over at det går fint an å redusere inntaket av karbohydrater uten å øke inntaket av biff – det er jo nettopp det jeg foreslår i denne bloggposten.