Sushi

Etter at det har begynt å dukke opp fiskeprodusenter som Salma og Strøm har det blitt veldig enkelt å lage sushi i heimen. Alt du trenger er en sprellfersk lakse- eller torskefilet, marinert ris og litt tilbehør. Aldri marinert ris, sier du? Frykt ikke, det er lett som en plett!

Før du setter i gang bør du stikke innom nærmeste Asia-sjappe eller velassorterte dagligvarehandel og anskaffe følgende, i tillegg til fisken:

  • Rundkornet sushi-ris
  • Riseddik
  • Wasabi
  • Syltet ingefær (den rosa er best)
  • Soyasaus
  • Nori-ark (hvis du har tenkt å lage maki)
  • Bambusmatte til å rulle maki med

Mengder til to personer:

  • 400 gram fersk fiskefilet beregnet til sushi, f.eks Salma-laks eller Strøm-torsk
  • 3,5 dl ris
  • 3,8 dl vann
  • 0,7 dl riseddik
  • 1,5 spiseskje sukker
  • 1/2 teskje salt

Risen

Halvannen times tid før du har tenkt å spise, er det på tide å begynne å forberede risen. Ha risen i et dørslag og skyll den i rennende kaldt vann til du er dritlei av å skylle. Så skyller du en stund til. Vannet skal bli helt klart. Skyllingen fjerner stivelsen som ligger utenpå riskornene, for å unngå at risen din ender opp som klissete grøt.

Sett dørslaget med risen i oppi en gryte og la den dryppe av seg i en halvtimes tid. Så har du risen og vannet i gryte eller riskoker og lar den stå i en halvtime til. Så koker du risen som normalt. Når den er ferdig, ta den av platen, ta av lokket og la den dampe av seg litt mens du forbereder eddikmarinaden.

Ha riseddik, sukker og salt i en liten gryte. Sett på middels varme og rør til sukkeret har løst seg opp.

Ha risen over i en langpanne eller annen form med stor nok flate til at risen kan spres godt utover. Ha marinaden jevnt utover risen. Vend risen med en spatel til den er godt blandet med marinaden. Dette hjelper også til med å kjøle ned risen og unngå at den blir kleimete.

Sashimi

La risen fortsette å kjøle seg litt mens du gjør klar resten av ingrediensene. Det er godt med noe grønt til, for eksempel avocado eller agurk og vårløk. Skjær opp grønnsakene og fisken. Dekk på bordet med tallerker, spisepinner og skåler til soyasaus. Finn fram wasabi og syltet ingefær, og spis! Dette er sashimi – ingen fancy forming av bitene, bare løs ris og oppskåret fisk.

Maki

Vil du være hakket mer avansert og lage maki-ruller er det enklest hvis du har en bambusmatte eller lignende til å hjelpe til med rullingen. Ellers er det vanskelig å få rullet fast og jevnt nok, slik at de ikke går i oppløsning når de skjæres i biter. Et lurt triks er å pakke matten inn i plastfolie før du begynner. Da er det enda lettere å rulle med den, og den blir enklere å vaske.

Legg et tynt lag ris på et nori-ark og klem den flat med en skje. Legg en smal stripe med fisk og grønnsaker på. Brett enden av arket over fisken, og bruk matten til å rulle med, mens du klemmer den sammen til en fast rull. Flytt rullen til et skjærebrett og skjær biter med en skarp kniv.

Nigiri

Om du vil presentere maten pent kan du lage nigiri i stedet for sashimi. Ta en klype ris i hånden og pakk den til en liten, fast pølse. Legg den på et fat, og dander en fiskebit på toppen. Vil du pynte den litt ekstra kan du lage magebelte av en smal nori-strimmel – lim sammen endene med litt vann.

Drikke

Sushi kan nytes både med varm og kald drikke. En halvtørr hvitvin eller lyst øl er godt til – eller du kan slå til med en kopp grønn te eller oolong fra Te med stor T.

Tags: , ,

Comments are closed.