Er det egentlig så viktig med all denne melken?

Det går en artikkel rundt på nett i dag om skolemelk til barn som ikke tåler melk. Artikkelen er poengtert, men hopper over det jeg mener er selve grunnpoenget: Er det egentlig så viktig med all denne melken?

Norske barn skal drikke melk. Det er opplest og vedtatt. Norge har en kollektiv psykose når det gjelder melkens posisjon i kostholdet. Som skolebarn på åttitallet drakk jeg pliktskyldigst melken min hver eneste dag. Og det til tross for at jeg egentlig ikke liker melk. Det var melk vi fikk å drikke på skolen, og var man tørst fikk man værsågod drikke melk.

I voksen alder har jeg sluttet å drikke melk. Jeg er ikke laktoseintolerant, jeg er ikke melkeproteinintolerant, jeg bare liker vann bedre enn melk. Siden jeg er voksen kan jeg bestemme at jeg ikke trenger å drikke melk.

Enkelte voksne mener visst at jeg skal tvinge ungene mine til å drikke melk selv om de heller ikke liker melk noe særlig. Jeg har fått flere tilbakemeldinger på at barn må jo ha melk – enkelte hentyder nærmest at det er i nærheten av vanskjøtsel å ikke fostre opp ungene på melk til hvert eneste brødmåltid. Jeg har ikke intolerante barn, dermed har jeg ikke engang den unnskyldningen. Heldigvis har de to barnehagene vi har brukt til nå ikke stilt  noe særlig spørsmål til dette, selv om de har syntes det var litt rart at ungen kunne velge selv om hun ville ha melk eller vann til maten. De er jo vant til at ungene enten skal ha melk – eller så tåler de ikke melk og skal absolutt ikke få melk.

Enn så lenge har jeg ikke skolebarn, men jeg har ingen planer om å tvinge dem til å drikke melk til formiddagsmaten sin, selv om det eneste de får lov å velge mellom på skolen er melk, melk eller melk. Om vannet i skolespringene ikke har blitt noe mer velsmakende siden jeg var barn skal de få med en vannflaske hjemmefra.

(Og før du antyder at jeg driver vanskjøtsel av ungene mine – jeg sørger for at de får i seg både kalsium og vitaminer, bare ikke i form av et melkeglass ved siden av brødskiven)

Tags: , ,

6 Responses to “Er det egentlig så viktig med all denne melken?”

 1. Ida says:

  Nei, de trenger ikke melk. Iført legen min får man i seg nok kalsium og slikt gjennom et par osteskiver på brødskiven. Eller via yoghurt, som vi er veldig glade i her i huset.

  Så et program på NRK om at melkekampanjen startet som et ledd i å få fart på norsk landbruk. Dermed “lurte” man folk til å tro at man MÅ drikke masse melk hver dag.

 2. HusmorNom says:

  No er det vel faktisk slik at foreldre må BESTILLE og BETALE for at borna skal får melk i skulen. Trur ikkje du treng vere redd for at borna må drikke melk på skulen.

  La borna dine ta med vannflasker (som IKKJE inneholder saft)!
  .-= Siste bloggpost fra HusmorNom: Sommarferie =-.

 3. Eira says:

  Ja, jeg er jo klar over at man må bestille og betale. Det jeg lurer på er hvorfor det kun er melk som tilbys. Hvor mye tjener Tine på å ha tilnærmet monopol på drikke i skoletiden?

 4. katla says:

  Jeg fikk melkeklipp. Et klipp var melk, om jeg sparte klippene kunne jeg kjøpe yoghurt istede, det smakte mye bedre. Så fikk jeg melkepenger, en melk kostet 2,50. Om jeg sparte melkepengene, kunne jeg kjøpe snop, det smakte jo mye bedre.

  Dessuten sluttet jeg å få vondt i magen, men det er en helt annen historie.
  .-= Siste bloggpost fra katla: midt mellom =-.

 5. Eirin says:

  To barn og to voksne her i huset drikker også lite melk. Lillesøster er meget skeptisk, men prøver litt pliktskyldigst. Storebror synes det er ok med melk de gangene vi har frokostblanding. Det var det.
  Når folk i butikkene hysterisk hamstrer melk under melkestreik fordi barna ikke vil få kalsiumen sin, så er det nettopp argumentet med all den andre kalsiumrike maten som ost, yoghurt osv jeg kommer med også. Slapp av liksom. 🙂 Tine har vel blitt stemplet som den offentlig godkjente varianten, men hva med Q-meieriene?

 6. Eira da. Norske kvinner har mest benskjørhet i Europa. Norske kvinner drikker mest melk i Europa. Da er det vel innlysende at norske kvinner må drikke mer melk?

  Eldstemann fant nylig ut at han ikke vil ha melk på skolen. Hvilket var lett å overtale to melkehatende foreldre om. Men han drikker fortsatt melk til (i hans øyne) sterk indisk mat …