Plukkfisk

Min barndoms plukkfisk var full av fiskebein. Den ble laget etter sommerens fisketurer og garntrekkinger, av den fisken som var for liten til å bli ordentlig mat av. Å spise den var en langsom og plundrete affære, i stadig aktelse for fiskebein på kryss og tvers i halsen. Kanskje det er grunnen til at jeg måtte passere 30 med god margin før ideen om å lage plukkfisk til middag slo meg.

Da plukkfisken først sto på bordet, lurte mannen i huset på hvorfor vi ikke hadde hatt dette før. Ungene, både den småspiste og den storspiste, ba om porsjon nr. 2.

De fleste oppskrifter på plukkfisk jeg har sett på nettet, opererer med flere panner og gryter – fisk skal kokes, hvit saus skal lages, løk skal surres, alt i hver sin gryte, før det hele blandes sammen. Men det er jo helt unødvendig! Her følger min oppskrift på en-grytes-plukkfisk til ca to voksne og to barn:

  • Ca 600 gram hvit fisk, kokt eller rå
  • Ca 10 kokefaste poteter
  • 1 stor løk
  • Smør
  • Melk
  • Malt muskat

Begynn med å skrelle potetene og skjære dem i terninger. Grovhakk løken. Smelt en god klatt smør (50 gram… eller kanskje litt mer, siden smør er godt) i en stor gryte. Ha løken i det smeltede smøret og la det surre på lav varme til løken er myk. Mens løken surrer, skjærer du fisken i terninger.

Når løken er myk, tar du gryten av platen og drysser over 4-5 toppede spiseskjeer hvetemel. Rør godt, til du får en klissete løk-smør-grøt. Hell i litt melk av gangen mens du rører. Sett gryten tilbake på platen og ha i mer melk etterhvert som det tykner. Når du har en tykk, hvit saus som ikke tykner noe mer, har du  potet-terningene i gryten. Kok på middels varme, og rør ganske ofte, så svir det seg ikke (så mye).

Hvis fisken er rå, har du den i når potetene er halvkokte. Er fisken kokt på forhånd, venter du til potetene er ferdigkokt før du har den i. Kok videre til både fisk og poteter er klare. Hvis det ikke er små barn blant middagsspiserne kan du gjerne smake til med litt salt. Alternativt kan hver person få salte sin porsjon etter smak.

Serveres med nykvernet pepper, flaket havsalt og flatbrød!

Tags: ,

Comments are closed.