Scones – bollebakst for de late og utålmodige

Scones i stekeovnenNystekte hveteboller er godt. Nystekte scones er kanskje enda bedre. Og aller best – prosessen fra null til ferdigstekt tar under en halvtime! Dermed har scones et solid overtak over hvetebollene som må heves både en og to ganger før de vil dele sin luftige herlighet med deg.

Hvordan kan noe så nammelig som scones ta så kort tid? Hemmeligheten er natron og bakepulver, i stedet for gjær. Slik gjør du:

 • 450 gram mel, gjerne en blanding av grovt og fint
 • 1 toppet ts natron
 • 1 toppet ts bakepulver
 • 1 ts salt
 • 100 gram romtemperert smør
 • 50 gram sukker
 • 2 egg
 • Melk og/eller andre meieriprodukter (f.eks rømme)

Ha alt det tørre i en bolle. Melet kan med fordel være en blanding av ulike typer, men det bør være en del fint hvetemel i. Del smøret i grove terninger og knørv det inn i melet med en sleiv. Hvis du tar smøret rett ut av kjøleskapet, gi det 15 sekunder i microen først. Visp sammen eggene og rør dem inn i deigen. Så tilsetter du det du måtte ha av meieriprodukter til deigen er passe sammenhengende, men fremdeles god og klissete. Ikke rør for mye.

Form deigen løst til ni kladder på et stekebrett, og stek på 230 grader i ca 10 minutter. Legg på rist og dekk med et rent kjøkkenhåndkle. Nytes med syltetøy, ost eller hva hjertet og magen ellers måtte begjære.

Tags: , ,

2 Responses to “Scones – bollebakst for de late og utålmodige”

 1. Eirin says:

  Denne oppskriften passet utmerket en søndagskveldsnatt når alt brødet var oppspist og matboksene står tomme. Sist jeg laget scones var i 4. klasse, og det var noen knudrete, grove og lite sjarmerende brødting som kom ut av hybelkomfyrene. Denne oppskriften derimot; sprø på utsiden og superspongemyk på innsiden-semibollebrød. Det var like før jeg vekket ungene!

 2. Eira says:

  Mat laget på skolekjøkken har en egen evne til å bli mislykket. Jeg har en teori om at det er fordi man blir lært opp til å følge oppskriften slavisk, uten å faktisk se på og kjenne på maten man lager underveis.