Fiskekaker

Hender det du ser på innholdsfortegnelsen på fiskekakene i butikken og blir litt nedslått over at selv de dyre variantene sjelden har mer enn 50% fisk? Kjenner du noen som har hytte ved sjøen og fisker mye mer enn de gidder å spise selv? Da skal du lage fiskekaker!

Få et utvalg hvitfisk i hus – gjerne forskjellige typer. Hiv katten ut av kjøkkenet, vask hendene, ha på deg kjøkkenforkle og allier deg med en skarp kniv.  Hvis fisken ikke er sløyet fra før gjør du det nå, og skyller og tørker den etterpå.

Så må du filetere. En vag kjennskap til fiskeanatomi hjelper deg på vei, men siden dette uansett skal bli til fiskefarse er det en takknemlig oppgave også for en utrent hånd. Det er forskjell på hvor lett det er å filetere ulike fiskesorter, men de minste sildebeina skal du ikke ta så høytidelig. De blir malt til farse de også. Har du mye å filetere, legg fisken i kjøleskapet etterhvert så den holder seg kald.

Renskåret lyr, makrell, pale og sild

Renskåret lyr, makrell, pale og sild

Når alt er filetert kjører du det gjennom kvernen et par-tre ganger, først med den groveste kvernskiven og så med finere skiver.

Kvern med fiskefarse

Kvern med fiskefarse

Nå kan du enten finne fram k-spaden til kjøkkenmaskinen, eller sette eltekroker på håndmikseren. Jeg foretrekker håndmikser, det gir meg bedre følelse med konsistensen til farsen underveis.

Fiskekaker er ingen eksakt vitenskap, tilsetningene kan du gjøre omtrent akkurat som du vil med. Har du mye fisk kan du gjerne dele farsen i to og lage to forskjellige varianter. De eneste faste ingrediensene er en god dose salt, noen spiseskjeer potetmel eller maizena pr. halvkilo fisk, og melk til konsistensen blir riktig. Forøvrig kan du leke deg med muskat, pepper, hvitløk, purre, løk, chili eller hva nå hjertet og magen måtte begjære.

Begynn med salt, maizena og smakstilsetninger, og ha i en liten slump melk. Begynn å elte, og ha mer melk i etterhvert, til konsistensen blir en seig masse som lett lar seg forme til fiskekaker.

Fiskekaker i stekepanne

Fiskekaker i stekepanne

Stek kakene på middels varme, avkjøl, og frys i porsjonsposer de du ikke har tenkt å spise i dag eller i morgen. Server med poteter, saus og råkost, eller i burgerbrød, eller på brødskiven, eller med salat og søt chilisaus, eller på en helt annen måte.

Husk å gå ut med bosset med restene av fiskerensingen, og pass på å vaske eller i alle fall skylle alle delene til kjøttkvernen før fiskerestene tørker inn. De fleste delene kan vaskes i maskin, men kniven og kvernskivene bør du ta for hånd, ellers blir de fort sløve.

Ferdigstekte fiskekaker

Nam nam

Tags:

Comments are closed.