Moussaka

Jeg lovet et eksempel på hva man kan bruke lammedeig til. Her kommer min uforlignelige moussaka-oppskrift! Mengdene som er nevnt her fyller en stor oval ildfast form og er nok til fire sultne voksne. Eventuelle rester kan fryses.

Begynn med et par auberginer:

Aubergine

Kutt av toppen og del auberginene i skiver på langs, en knapp centimeter tykke. Legg dem utover og strø en liberal dose salt på. Etter et kvarters tid (mens du gjør klar de andre ingrediensene) har saltet trukket ut mye av vannet i aubergineskivene:

Aubergine i skiver, strødd med salt

Kutt fem-seks store poteter i grove biter og kok dem. Hvis du har nypoteter er det ikke nødvendig å skrelle dem først:

Poteter i biter

Mens potetene koker lager du en raus porsjon tykk hvit saus. Sett den til side og hakk løk og hvitløk. Omtrent nå er det lurt å sette ovnen på 200 grader.

Hakket løk og hvitløk

Brun en knapp halvkilo lammedeig i en stekepanne. Når den er nesten ferdigbrunet strør du over godt med kanel (ja, jeg sa kanel!):

Lammedeig med kanel

Skru ned temperaturen litt og ha løk og hvitløk i pannen sammen med kjøttet. La det surre en stund mens du tørker saltet og vannet av aubergineskivene med kjøkkenpapir. Sjekk at potetene er ferdigkokte, hell av vannet og mos dem med smør og melk.

Så legger du halvparten av auberginene i en stor ildfast form. Bre halvparten av kjøtt-og-løk-blandingen over auberginene, hell over en boks hakkede tomater, og deretter en drøy tredjedel av den hvite sausen:

Lag 1: Aubergineskiver i ildfast form

Lag 2: Lammedeig og løk i ildfast form
Lag 3: Hakkede tomater

Lag 4: Tykk hvit saus

Begynn forfra igjen med et nytt lag aubergineskiver. Avslutt med potetmosen og resten av den hvite sausen, og strø revet ost på toppen:

Ferdig sammensatt moussaka, klar for ovnen

Stekes i drøye tre kvarter. La den stå noen minutter etter den kommer ut av ovnen, så den får satt seg litt. Serveres gjerne med salat til, men det er godt uten også.

Ferdig moussaka

Oppsummering av ingrediensene:

  • 400-500 gram lammedeig
  • To store auberginer
  • En stor løk
  • Fem-seks store poteter
  • To bokser hakkede tomater
  • Fem fedd hvitløk
  • Smør
  • Melk
  • Kanel

Tags: , ,

2 Responses to “Moussaka”

  1. Eirik says:

    Aiaiai, så godt forklart og med gode bilder – detta må vel til og med far klare 🙂 Flere oppskrifter takk!

  2. Martin Kunst says:

    hhhhhm, I get hungry when I see those pictures!