Jeg hater glass

“Utstrakt bruk av glass gjør at byggene pynter opp i gaten”, hevdet BT om de nye kontorbyggene i en av Bergens mindre pene gater for noen dager siden. Det er Kanalveien det er snakk om. Til de nye glassbyggenes forsvar kan man si at de i alle fall ikke er så mye verre enn det meste annet som står i denne gaten. Men det er også det peneste man kan si om dem.

Glass har vært den hippeste tingen i arkitekturkretser de siste ti årene eller så. Jo mer speilglass, jo bedre. Helst skal fasaden bestå av kun glass. Nå klarer jeg ikke å sitte inne med det lenger: Glassfasader er STYGGE! De eier ikke karakter, er fullstendig uinteressante, og dominerer omgivelsene i stedet for å gli inn i en helhet. Glassfasadene er fjortisene med lipgloss som underholder hele bussen med høylytte fortellinger om hvem som rotet med hvem på festen i går. De finnes ikke miljøvennlige, og krever masse oppvarming når det er kaldt og nedkjøling når det er varmt.

Kjære framtidens arkitekter og byggherrer, motta min bønn: Finn på noe bedre enn glassfasader. Snart! Og kjære framtidens byantikvarer: Glassbyggene er ikke verneverdige. Ikke nå, og ikke om hundre år, om noen av dem mot formodning skulle vare så lenge. La dem forfalle, riv røkla og bygg noe fint på ruinene.

Tags: , , ,

7 Responses to “Jeg hater glass”

 1. Hastur says:

  Nei til glas!
  Ja til marmor og søyler!

  Siste bloggpost fra Hastur: Nye dansesteg frå Dragon*Con

 2. elzapp says:

  Nei til glass!
  Ja til hus med karakter. Bergen er iferd med å bli fryktelig kjedelig, alle nye fasader er i glass og metall, og ekstremt minimalistisk.

  Minimalisme kan være fint. Men det som bygges nå er ikke det.

  Forresten, Eira, du har en rest av kubrick-designet til wordpress i footeren her…

  Siste bloggpost fra elzapp: Fri programvare – et teknologisk spørsmål?

 3. Eira says:

  Sånn, footer bortevekk.

 4. Jeg synes glassfasader er kjempefint, jeg.

  Men som du sier er sånne bygg veldig energisløsende, og fulle av fuktproblemer. De er også vanskelige å utvide og endre på. Om ikke disse tekniske problemene får en løsning, kan vi neppe regne med at de varer i hundre år. Bygninger som ikke klarer å tilpasse seg endrede behov har en tendens til å bli erstattet av andre bygninger.

  Good riddance.

  Siste bloggpost fra Arnt Richard Johansen: Podcasts for geeks

 5. Katla says:

  tre, eller mur. klart det er ikke barebare å bygge veldig høye trehus, men la det være et hint om hvordan byarkitektur bør være. Høye hus skygger for solen. Kanalveien, solheimsviken og nygårsgaten er iskalde å gå i på sommerstid. Med noen få varme flekker der det enda er tre etagers hus, og solen når ned til å varme asfalten. Lave hus, maks 3-4 etager, hvor det går ann å bo i. Høye hus bør ha så mye plen og park rundt seg at de ikke skygger for de andre husene. Men helst bør det ikke være høye hus. Jeg misliker Oslo sterk på grunn av de mørke kalde gatene der, som er sånn på grunn av de fancy høye byggene.

  Siste bloggpost fra Katla: Paroler til 8 mars

 6. Nils says:

  Grand Hotel Terminus prøver seg på en fasade uten altfor mye synlig glass:
  http://www.bt.no/lokalt/bergen/article687356.ece

 7. Nils says:

  Du er sikker begeistret for vinnerene av de nye museums og biblioteksbyggene i Oslo, glass i store mengder 😉
  http://www.dagsavisen.no/kultur/article407463.ece

  Siste bloggpost fra Nils: Sirkus uten dyr.