Å gruble eller ikke å gruble

Jeg er ikke et spesielt grublende menneske. I de fleste spørsmål i livet, både de små (kjøpe de røde skoene eller de oransje skoene? Implementere dette i php eller perl?) og de store (finnes det en Gud? Flere?) tenker jeg litt, tar en rask avgjørelse, og får ting til å fungere med det valget jeg har tatt. Likevel (eller kanskje nettopp derfor) setter jeg pris på andre tilnærminger til disse leve-greiene som vi driver med. Min venn Didrik skriver om tro og tvil. – For mens troen kan skille oss mennesker fra hverandre, så er tvilen vår påfallende lik, skriver han.

Det er strengt tatt en måneds tid siden det ble skrevet, men siden har blitt stående åpen i nettleseren min i påvente av at jeg skulle gjøre ett eller annet med den. Så det gjør jeg nå. Les og grubl! Eller la være å grubl, hvis det passer deg bedre. Hvis du ikke føler for å gruble over de store mysteriene i livet kan du kanskje gruble litt over det fine ordet “gruble”.

Tags: , ,

6 Responses to “Å gruble eller ikke å gruble”

 1. Angående å ha artikler åpne i nettleser “på vent” er en av de farlige tingene med faner (tabs) i nettlesere. Du starter med tre faner (epost, nyheter og kalender?) og plutselig en dag sier nettleseren ved nedstenging… “Vil du virkelig stenge ned 36 fane(r)?” –Jadda.

  Gruble er et gøy spill. Bortsett fra når du spiller det med folk som ellers også er gode i Scrabble, og gode til å tenke fort med ord.

  Skogrubling er lettere (kanskje?) for oss menn; jogge- eller finsko? Selv er eg slitt mellom å kjøpe billige sko (199,-) eller ikke billige sko (1999,-). Eg liker sko fra Ekko, de har en tendens til passe på beina mine. I det siste har eg også kjøpt MBT (Masai barefoot Technology) sko, de er utrolige til å gå i, om enn ikke på glatt føre. De kommer inn i kategorien “ikke så billig, men du får vanligvis fjorårdets modell til sterkt rabbaterte priser.

  Selv er ikke grubling mellom php og perl noe problem. Php er fint og ordentlig, perl er kaos. Nå skal ikkje eg skryte på meg noen vev-skrive evner, men husker godt hvordan det føltes å forlate MoveableType (og GreyMatter) til fordel for WordPress. Det var fint å få leke med kode i noe som var forstålig. Eg går ut ifra at eg nå nærmer meg grensene for en religiøs krig, så da er det best å ta inn på et tema som er mindre betent…

  Gud(er) eller ikke? Irrelevant. Dersom du (symbolsk sett) ikke dytter dine valg på meg, så skal ikkje eg dytte tilbake. Liker religiøse menneser som tenker sånn, og ikke-religiøse mennesker som tenker sånn.

  Angående den religionstingen du linker til; i Haugesund delte Humanetisk Ungdom ut øreplugger til skoleelever… de føler at skoleavslutningen er mere en obligatorisk gudstjeneste.

  Det er noe å tenke over, det også. (Deler ut ørepropper foran gudstjeneste: http://www.h-avis.no/article/20081212/NYHETER/451831448 )

 2. Eira says:

  Jeg har faktisk et par med MBT-sko, men jeg har ikke brukt dem så mye. De er litt slitsomme å gå med, jeg tror de er litt for brede for meg, så de sitter ikke helt fast på foten. Dermed må jeg klore meg fast med tærne.

  Php er ikke alltid et bedre valg enn perl. Perl kan virke uoversiktlig, men er til en del oppgaver mye mer effektivt enn php. Alt til sitt bruk, man kan sikkert bruke hammer på skruer men det blir en frustrerende øvelse.

  Sist jeg prøvde å skifte til WordPress ble jeg bare skikkelig forvirret. Jeg fikk ikke til å sette opp ting slik jeg ville ha det. Men det er ganske mange versjoner siden, og jeg vurderer å gjøre et nytt forsøk snart. MovableType-installasjonen min trenger i alle fall en seriøs oppgradering.

  Jeg synes egentlig øreplugg-aksjonen var litt teit. Jeg skjønner poenget, og har sympati med saken, men jeg tror andre protestmetoder er mer egnet.

 3. MBT skoene må sitte godt for å kunne gåes i, ja.

  Når det gjelder øreplugg aksjonen, så kom den værre frem i nettutgaven enn i papiravisen. De poengterte at ørepluggene var en gimmick for å oppfordre til dialog med folk som var ute og gikk. De visste heller ikke at det skulle holdes en gudstjeneste på stedet de skulle holde aktiviteten sin på.

  Så HU var ikke så bak mål som det høres ut her. Virker nesten som om de har fått sitatsjekk på papirartikkelen, men ikke på nettartikkelen.

  (disclaimer: eg er ikkje medlem i Humanetisk Forbund, og har heller ikkje planer om det. Dette er ikkje reklame 🙂 )

 4. Eira says:

  Ja, jeg vet at tanken bak ørepluggstuntet var fornuftig. Men de burde forstått at det ville gi et helt annet og forenklet inntrykk i media og til tilfeldige observerende. Resultatet er at de fremstår som litt sutrete og barnslige, og kanskje skader saken mer enn de gagner den.

 5. Jeg er litt usikker på om saken kan skades særlig mer Eira. HEF har forsøkt å få til debatt rundt skolegudstjenester i flere tiår, ingenting har skjedd. HU har klart det med en enkel og markskrikersk aksjon. Den er ikke så smart, men den er veldig effektiv. Så kan vi ta de finere detaljene etterpå.

 6. Eira says:

  Jo, oppmerksomhet får de i det minste. Jeg er nok bare litt over gjennomsnittet skeptisk til forenklede slagord og kampanjer. Jeg er ikke så glad i “Don’t preach in my school and I won’t think in your church”-slagordet heller, selv om jeg er enig i utgangspunktet der også. Fengende, ja – men de fleste kristne jeg kjenner er tenkende mennesker, noe Didrik også legger vekt på i artikkelen jeg omtaler i bloggposten. Alt det skaper er økte motsetninger og misforståelser om motivene og meningene til “den andre siden”. Men du har kanskje rett i at det er nødvendig å øke konfliktnivået for å komme til en bedre løsning.