Lykkelig i magen

Nordmenn er altfor lite flinke til å spise virkelig god mat. Mat er liksom noe som skal gå fort. Man skal ikke stå på kjøkkenet i mer enn 20 minutter, og maten skal helst være så billig som det går an. De færreste dagligvarebutikker har noe utvalg i ferske råvarer utover gamle poteter og gulrøtter med gress-smak. Det å lage eller spise mat har ingen egenverdi, det er noe man gjør for å leve.

Men tenk så lykkelig i magen man blir av et godt, langsomt måltid. Hva er det egentlig man har så dårlig tid for? I stedet for å skynde seg å spise middag slik at man kan slenge seg ned foran TV, går det an å bruke noen timer på kjøkkenet. Er man to eller flere kan man sitte ved et bord og prate mens man lager mat. Er man utsultet går det an å putte litt godt, hjemmebakt brød i kokkene mens man venter. Er man bare en kan man høre på musikk mens man kutter grønnsaker og lese en god bok mens man venter på at maten skal godgjøre seg i eller på ovnen.

En ting er at maten blir sunnere for kroppen når den lages fra grunnen av i stedet for fra poser fylt med salt og tilsetningsstoffer. Men jeg vil slå et slag for at god mat har mye å si for den mentale helsen også. Et balansert kosthold hjelper på en balansert kjemi i hjernen. Å ta seg tid til å lage mat, også i hverdagen etter en stressende dag på jobb, hjelper deg til å stresse ned. Og etter et deilig måltid føler man seg avslappet og i godt humør.

Det samme gjelder hva man bruker penger på. De samme menneskene som gjerne brenner fem hundre eller tusen kroner på en kveld på byen med øl, sprit og taxi hjem, ville aldri finne på å spise på en restaurant der maten koster over 100 kroner. Jeg anbefaler å bytte ut en utekveld i ny og ne med et virkelig godt restaurantmåltid. For eksempel på Det 11. bud, der jeg spiste et fantastisk måltid i kveld. Sånt kan man bli lykkelig av.

One Response to “Lykkelig i magen”

  1. Anja says:

    Jeg er veldig enig i din filosofi her. Ble “tvunget” til å bli bevisst på hva jeg spiste da jeg valgte å bli vegetarianer, mest fordi det ikke er så mye ferdig veggismat i butikkene… Men jeg synes det er veldig kjekt å holde venner med selskap når de lager mat, liker ikke så godt å koke selv. Selv har jeg hatt mange gode (mat)opplevelser på restaurant imotsetning til en kveld på byn… Min kjepphest for tiden er å få folk til å handle på litt mer “avanserte” butikker, hvis det er en sånn i nærheten, for man blir ikke så stimulert til å spise god mat av å bare handle på remi, rima osv.. Og det er faktisk ikke så mye dyrere heller, tror det er mest en myte som er skapt *grr*