Kvinner og data

Jeg har aldri vært noen frontlinjekjemper for kvinnesaken – kanskje først og fremst fordi jeg ikke identifiserer meg med den kvinnerollen som tradisjonelt har blitt frontet av rødstrømpene. Paradoksalt nok er jeg kanskje nettopp en slik kvinne de ser på som idealet – jeg har “mannlige” interesser, visstnok en “mannlig” måte å tenke på, har god selvtillit og tar det som en selvfølge at jeg blir hørt på lik linje med mine mannlige kolleger. Og det blir jeg. Men det å være noe som blir sett på som et ideal av en gitt gruppe, trenger ikke bety at man er enig i at dette er et ideal.

Som kvinnelig geek har jeg opplevd svært lite diskriminering. En viss ekstra oppmerksomhet får man selvsagt når man er hunkjønn og bruker Linux, interesserer seg for kompliserte algoritmer og vet opp ned på en verktøykasse. Men det er stort sett positiv oppmerksomhet. Deler av grunnen til dette er kanskje at jeg bevisst har valgt å holde meg unna visse deler av datamiljøet.

Katla var på The Gathering, og forteller en annen historie. Blant voksne, seriøse mennesker er likestillingen kommet langt, men i store deler av datamiljøet her i landet er kvinner fremdeles et litt merkelig dyr som gjør seg best på glansede plakater på gutterommet eller snikfilmet med webcam i jentedusjen. Man kan skylde på hormoner, men jeg har ærlig talt tro på at selv gutter i tenårene kan bedre om de vil. Det er skapt en selvforsterkende kultur, som bør brytes dersom det fremdeles er en målsetning å rekruttere unge jenter til tekniske utdanninger.

Utdanningsvalg starter med interesser – interesser som ikke får utvikle seg om jenters rolle i en av de største møteplassene for datainteressert ungdom forblir som den er nå. Det hjelper lite om utdanningsinstitusjonene klarer å vekke interesse for realfag, om interessen blir kvalt i fødselen av en generasjon pubertale gutter som motarbeider ethvert inntog av jenter på deres enemerker. De er neppe klar over det selv, men metodene er en studie i hersketeknikker: Nedvurdering, latterliggjøring, usynliggjøring.

Den ene videoen som er omtalt her er ingen stor episode i seg selv. Men den er et symbol på en kultur som er sterk, gjennomgripende og destruktiv, i et ungdomsmiljø som kunne vært så mye bedre enn det er.

NTNU, UiB, UiO og The Gatherings ledelse: Klarer dere å gjøre jobben som må til for å ikke bare vekke jenters interesse for data, men også beholde og utvikle den?

One Response to “Kvinner og data”

  1. […] Dette er selvsagt et viktig poeng å få fram, men det er bare halve historien. Som jeg poengterte i vår har jeg aldri opplevd en negativ innstilling til mine evner basert på kjønn på noen av de […]