Zen og kunsten å vedlikeholde en PC

Jeg har en gammel Windows-PC stående på kottet. Den blir ikke brukt så ofte, men her i går tenkte jeg den ville ha godt av en liten vår-oppdatering – full virussjekk med påfølgende sikkerhetsoppdateringer fra Windows Update.

Det første jeg la merke til var at maskinen ikke kom på nett. Jeg aner ikke når det sluttet å virke, men det fungerte i alle fall sist jeg brukte maskinen for omtrent to uker siden. Etter det har den ikke vært rørt – ikke engang omstartet. Etter en kjapp undersøkelse var det klart at problemet lå i dns-oppslagene. Men dns-serverne var riktige, de samme dns-serverne som fungerer utmerket på de andre maskinene i huset. Jeg releaset og fornyet IP et par ganger, omstartet maskinen, reinstallerte TCP/IP, prøvde å sette fast dns i stedet for over dhcp. Ingenting hjalp.

Til slutt plugget jeg nettverkskabelen i det andre nettverkskortet som står i maskinen (fra de dager da den fungerte som gateway). Da virket det. Jeg skjønner fremdeles ikke hva som var galt.

Så langt så godt. Etter dette gikk det utmerket å oppdatere antivirusprogrammet og kjøre virussøk. Windows Update sto for tur. Først installerte jeg en service pack til IE, og omstartet maskinen. Så installerte jeg en service pack til Windows 2000, og omstartet maskinen. Så installerte jeg de øvrige sikkerhetsoppdateringene, og omstartet maskinen. Og ble møtt av en hvit skjerm. Hvit er bakgrunnsfargen min, så det er i og for seg ikke noe spesielt ved det, hadde det ikke vært for at det ikke var noe annet enn hvitt der. Ctrl-Alt-Delete med påfølgende Task Manager fungerte derimot, og viste at System gikk med 99% CPU. Ikke bra.

Til slutt klarte jeg å overtale maskinen til å vise startmenyen, til tross for at Windows var travelt opptatt med å gå i ring rundt seg selv et annet sted i minnet. Hvert enkelt klikk i menyen tok mellom femten og tretti minutter å gi respons, og det å faktisk starte programmer tok en times tid fra klikk til bruk. Etter mye om og men fikk jeg navigert meg fram til å avinstallere den siste sikkerhetsoppdateringen – et tilfeldig valg siden jeg ikke visste hvilken av de mange oppdateringene jeg hadde installert som var skyld i problemet. Etter en omstart tok jeg kvelden, og begynte på’n igjen neste morgen. I mellomtiden var jeg blitt gjort oppmerksom på en artikkel hos Microsoft som beskriver et lignende problem for en annen av oppdateringene jeg hadde installert.

Etter nok et par timer med klikking og venting fikk jeg skrudd av IpSec, som beskrevet i Microsofts artikkel. Jeg omstartet maskinen. Det virket ikke.

Etter enda en klikk-og-vent-seanse fikk jeg avinstallert hele oppdateringen. Vips, det virket, maskinen kunne brukes igjen. Det var nå gått omtrent et døgn fra jeg startet prosjektet som normalt ville tatt en halvtime.

Comments are closed.