På tur med Tide

Jeg skal visst en tur til Salhus. I den forbindelse prøvde jeg å finne ut hvordan man kommer seg dit med buss. Jeg har slåss med web-ruteopplysningen før, derfor slo jeg klok av skade opp i rutetabellen. Dessverre viste det seg at 90-bussen, som jeg vet går til Salhus en gang iblant, ikke skulle dit på riktig tidspunkt. Da visste jeg ikke hvilken buss jeg skulle sjekke ruten for, og bestemte meg for å prøve web-skaberakkelet. Slik gikk det: (klikk for leselig versjon)

Ruteopplysning fra Tide

Det øverste alternativet var det Tide ville foreslå for meg som anbefalt løsning. Først skal jeg gå fra Hunstadsvingen 12 (som ikke er min adresse, men Tide vet ikke om husrekken jeg bor i, til tross for at den har stått her siden femtitallet) til Grieghallen. Dette skal ifølge Tide ta 5 minutter. La oss titte på kartet:

Kart Kronstad - Sentrum

Den fine knappenålen nede til høyre er der jeg skal fra. Om du titter i øverste venstre hjørne på kartet ser du en rosa prikk. Det er Grieghallen. Den grønne prikken viser nærmeste busstopp, som Tide foreslår, ganske realistisk, at det tar 6 minutter å gå til. Riktignok har jeg nylig sett et forslag om taubane fra Haukeland til sentrum, noe som nesten kunne gjort dette regnestykket mulig, men… nei. Jeg går hjemmefra til Grieghallen ganske ofte. Det tar temmelig nøyaktig 30 minutter i vanlig gangtempo.

Det er forøvrig helt nytt for meg at det går an å ta noen buss fra Grieghallen til Christies gate, men det er mulig at “BUSSSent” dreier seg om sentrumsbussen, som har litt andre stoppesteder enn vanlige busser. Det som taler mot denne teorien er at verken Kirkebukten eller Melkeplassen ligger i nærheten av sentrum og sentrumsbusstraseen.

Men om jeg legger godviljen til og tar den imaginære bussen fra Grieghallen til Christies gate (hvorfor kunne jeg ikke like godt bare gått de to minuttene dette tar, når jeg først har gått forbi fem andre busstopp på veien hjemmefra til Grieghallen?) , så skal jeg altså ta buss derfra til Åsane Terminal, bytte der og ta buss til Klauvarinden (hvor i alle dager er det?) og bytte der og ta buss til Salhus.

Eller så kan jeg insistere på å få se et annet forslag og ta buss hjemmefra til Åsane Terminal og derfra direkte til Salhus.

Det triste er at dette ikke er et enkeltstående, morsomt feiltilfelle. Jeg får absurde forslag som dette nesten hver gang jeg bruker denne tjenesten. For meg som er godt kjent i byen og har noenlunde oversikt over hvilke busser som går hvor, går det som regel greit å sortere ut de villeste ideene. For en som er mindre kjent i byen, eller mindre vant til å ta buss, må det virke nesten uoverkommelig å forholde seg til. Selvsagt sammen med de enkle faktum at:

 • Bussene er nesten alltid forsinket
 • Hvis de ikke er forsinket kjører de fra holdeplassen før tiden
 • Ruten som er oppslått på holdeplassen viser bare når bussen skal gå fra endeholdeplassen, ikke når den skal gå fra der du er
 • Holdeplassene har visstnok navn, men de er ikke skiltet
 • De trykte rutene (og pdf-versjonen) har ikke med alle holdeplassene i listen, bare de “viktigste” for å skissere traseen
 • Om du først har klart å komme deg på riktig buss, må du fremdeles gjette deg til hvor du skal av, for ingen opplyser om hva som er neste stopp

Tags: , , , , ,

10 Responses to “På tur med Tide”

 1. Hastur says:

  Tide slit litt, ja… og det er synd. For eg har veeeeldig lyst til å like kollektivtransporten vår. Eg har det. Eg har lyst til å skryte av den.

  Men forutan at vi har fantastiske bussjåførar, så klarar eg ikkje det…

  Siste bloggpost fra Hastur: Hottentottar, negrar og nynorsk

 2. elzapp says:

  Nå skjømmer jeg hvorfor folk plages med rutetelefonen.no. Dere må da ikke finne på å bruke gateadresse-søket!

  Det å søke på rutetelefonen.no gjøres med følgende prosedyre:

  1. Dersom du ikke vet navnet på busstoppet ditt, søk på to andre stopp langs ruten du skal. I ditt tilfelle prøvde jeg med “Langhaugen” og “Åsane Terminal”. Så klikker du på navnet på ruten. Du vil da få opp rutens stoppesteder. Der finner vi ditt stopp som “Bjørnsons gate”. Destinasjoen din er “Salhus kai”.

  2. Start et nytt søk, velg “St./Holdepl.” for begge søkefeltene, og søk fra Bjørnsons gate til Salhus kai.

  Hvis en legger litt mer arbeid inn i søket, slipper en rundtur i hele bergen for å komme fra a til b.

  Og, ja.. jeg er helt enig i at rutetelefonen.no suger, men for meg har den vært et veldig hendig verktøy likevel, fordi jeg har lært meg å stryke den med hårene

  Siste bloggpost fra elzapp: Merging two lists

 3. Eira says:

  Nja, jeg har hatt en del ville forslag selv med bare holdeplasser. Jeg fikk en gang foreslått en rute med fire omstigninger for å komme fra Bjørnsons gt. til Hop. Mulig jeg burde ha gravd meg fram til navnet på holdeplassen *nederst* i Bjørnsons gate også, for å få opp direkteruten.

  Som jeg nevner i bloggposten er verktøyet noenlunde brukbart hvis man er godt kjent i byen og kjenner til traseene fra før, sånn at man vet hvordan man kan luke ut de mest absurde ideene. Men det hjelper ikke så mye på totalinntrykket…

 4. elzapp says:

  Ja, min framgangsmåte krever også at en er kjent i byen, ja

  Siste bloggpost fra elzapp: Merging two lists

 5. Strikkepanja says:

  Siden jeg faktisk gjennomførte denne turen på søndag, kan jeg jo dele mine erfaringer 🙂
  Det aller aller beste, er å besøke Salhus kun på søndager. Da går 90-bussen direkte til Salhus kai en gang i timen og tilbake igjen en gang i timen. Bussturen tok omtrent en time, så ha med strikketøy 😉

  Hvis du derimot har lyst til å dra til Salhus en annen dag, må du ha enda bedre tid. Da må du nemlig ta bussen som går til Knarvik. Den går derimot rundt hele Hordvik (og noen andre småsteder), før den til sist kjører innom Salhus kai. Den bruker godt og vel 90 min fra sentrum til Salhus.

  God tur! 🙂

 6. Eira says:

  Neida, man kan ta buss til Åsane Terminal og direktebuss til Salhus derfra. Ifølge tabellene skal det la seg gjøre å komme fra sentrum til Salhus på omtrent tre kvarter. Akkurat det regnestykket tror jeg ikke mye på, men en times tid burde gå an. Av og til forstår jeg hvorfor folk har bil.

 7. Isobel says:

  Nå føler jeg meg brått hakket mer fornøyd med kollektivtransport og ruteopplysninger i Oslo (trafikanten.no fungerer jo). Hjertelig takk for advarsel, jeg skal huske på det ved neste besøk hos svigers i Knarvik i tilfelle jeg må busse rundt.

  Siste bloggpost fra Isobel:

 8. DUHH says:

  Dæven så treigt du går, Eira.

  Siste bloggpost fra DUHH: Tokyo.no: World of Goo omtale.

 9. Eira says:

  Ja, jeg vet. Hadde jeg gått litt fortere hadde jeg ikke trengt å ta buss i det hele tatt!

 10. Øystein says:

  Jeg er så enig. Utallige ganger har den idiotiske søketjenesten for eksempel foreslått bussbytte på Danmarks plass når jeg skal reise fra Nesttun til sentrum. Hvorfor det? Bussene fra sør går jo helt til sentrum, og gjerne videre. Og av en eller annen merkelig grunn henviser søketjenesten meg stadig til en omvei om Gyldenpris (inkludert et par-tre bussbytter).

  Heldigvis er også jeg kjent med Bergens bussnett, og har aldri hatt problemer. Men jeg har mange ganger undret meg over hvordan busstilbudet fremstår for folk som ikke er like lokalkjente som meg.