Overbevis meg!

I helgen har FotoVideo (bedre kjent for mange fotonerd-bergensere som Ur og Foto) fotomesse. Jeg tilbrakte et par timer der i går, og planlegger en tur innom i dag også. Mye fint å se, men jeg ble overrasket over hvor ufattelig dårlige selgere de aller fleste jeg snakket med var. Jeg har alltid sagt at jeg er en dårlig selger, men jeg kan garantere at jeg overgår nesten alle jeg snakket med. Som kunde ønsker man å bli overbevist og føle at man har gjort et godt kjøp.

Dette er altså en fagmesse, der de aller fleste bordene er bemannet av folk som lever av å reise rundt og presentere sin leverandørs produkter for butikker og kunder. I tillegg har de fordelen av at så godt som alle som kommer på messen er fotoentusiaster som er både kunnskapsrike og kjøpevillige – det er ikke bestemor på jakt etter en rimelig julegave til lille Ole som kommer. Dette ble gjenspeilet i produktspekteret de hadde med seg – hovedsakelig kameraer og linser i midtre til øvre del av spekteret – men overraskende nok, ikke i kunnskapsnivå eller entusiasme. Der jeg ville forventet at selgerne i alle fall kjente sine egne produkter til fingerspissene, og helst hadde en viss oversikt over konkurrentene også for å kunne sammenligne og fremheve sine egne produkters fortrinn, møtte jeg stort sett dumme blikk og uinspirerte fraser.

Jeg var altså på jakt etter en vidvinkel-linse. En fastlinse står øverst på ønskelisten, men en zoom er mer realistisk, da de er langt rimeligere. På forhånd hadde jeg merket meg en Tamron 11-18mm F4.5-5.6, en Sigma 10-20mm F4-5.6 og en Nikon 14mm F2.8. I tillegg måtte jeg innom Leica-bordet for å beundre litt.

Etter en kort rekognoseringsrunde var det tid for å prate med leverandørene, her representert med sine svar, og det som ville vært riktig svar:

(ved Sigma-bordet, jeg plukker opp 10-20mm-linsen, en leverandør kommer bort) Lurer du på noe?

Ja, jeg ser etter en vidvinkel-linse. Jeg har sett på denne, og Tamrons 11-18. De er jo ganske like?

Feil svar: Ja, de er jo det. (stillhet)

Riktig svar: Ja, men blabla rett-tegning blabla lysstyrke blabla større rekkevidde blabla kantskarphet blabla god linse blabla TIPA-prisvinner

(ved Nikon-bordet) Hei, jeg ser litt på vidvinkel-linser. Jeg ønsker meg egentlig en fastlinse, men de er jo ganske mye dyrere enn zoom-linsene som dekker samme område.

Feil svar: Ja, vi har jo disse fisheye-linsene, og så denne 14mm-linsen (oppgir pris)

Riktig svar: Ja, 14mm blabla mye mer lyssterk blabla rettegning blabla større bruksområde blabla god investering

(Ved Leica-bordet. Jeg beundrer en M8 mens min bedre halvdel spør leverandøren:) Er det verdt prisen?

Feil svar: Mange mener jo det

Riktig svar: blabla kvalitet blabla optikk blabla lang erfaring blabla en klasse for seg blabla proffenes førstevalg blabla absolutt verdt prisen

(Fremdeles ved Leica-bordet, min bedre halvdel ser nå på C-Lux 2 og lurer på videofunksjonaliteten. Leverandøren informerer om at den kan ta opp i HD-kvalitet) HD, hva vil det si? (underforstått – hvilken oppløsning?)

Feil svar: Ja, HD er jo ekstra god kvalitet, da. HD står for High Definition, det er det det betyr

Riktig svar: Ja, HD-funksjonen tar opp i x ganger y piksler. De fleste andre kameraer i denne klassen klarer bare a ganger b piksler

Tamron-mannen var den eneste som klarte å holde en samtale gående, men også der manglet det på framheving av fortrinn i forhold til tilsvarende linser hos konkurrentene. Jeg har i ettertid lest meg til at Tamron-linsen jeg så på er spesielt god på vignettering (det vil si mangel på vignettering). I dette segmentet holder det ikke å fremheve en 500 kroners prisforskjell og medfølgende bag dersom man ikke kan godtgjøre at linsen har noen fordeler som ikke konkurrenten har.

Alt i alt (etter å ha saumfart nettet for opplysningene jeg ikke fikk hos selgerne) ender jeg nok opp med Tamron-linsen. Den er noe mindre lyssterk enn Sigmaen, men begge er trege nok til at de uansett ikke er noe tess innendørs uten tilleggsbelysning. Utendørs er begge gode nok. Sigmaen er litt bedre på rettegning, men sliter visstnok tungt med vignettering.

En siste betraktning: I løpet av tiden jeg var der inne, så jeg totalt tre kvinner, inkludert meg selv og min to måneder gamle datter. Den tredje var en selger. Jeg vet at svært mange kvinner driver med foto, men jeg kan bare konkludere med at de færreste av dem har utstyrsdilla. Kanskje ingen overraskelse?

Tags: , , , ,

2 Responses to “Overbevis meg!”

  1. Katla says:

    Men sa du til dem at dette var for dårlig svar? Det kan du nemlig gjøre. Du kan til og med bli litt sint, og si lett uhøfflige ting som “pinadø” og “seriøst”. Men sarkasme kan hende de ikke tar. Det krever jo som sagt litt kjennskap til basis komunikasjon. Nestegang kan du bli sint. Du gjør dem forsåvidt en tjeneste ved å si fra. Men jeg tror verden blir et bedre sted.

  2. Ume says:

    Jeg tror nesten du ville fått mer ut av å snakke med canon-mannen, jeg. Kjenner jo til et par av disse leverandørene – Nikon har jeg _ikke_ sansen for, men menneskene fra Tamron pleier å være bra. En av de virkelig store grunnene til at du fikk de svarene du fikk (vil jeg anta) er at forbrukere flest som regel bare er interessert i pris og enkle svar – ikke såpass utfyllende info som du vil ha.. De fleste later fremdeles, skuffende nok, til å tro at “megapikkels” er det som har noe å si for bildekvaliteten.

    Gratulerer med ny optikk! 😀