Rugbrød

6 dl sammalt rugmel
3 dl hvetemel
3,5 dl lunkent vann (sånn omtrentlig)
En drøy spiseskje sukker
En teskje salt
En pakke tørrgjær
En drøy teskje timian

Hvis man har brødbakemaskin: Ha oppi de tørre tingene, fyll på med det våte, sett maskinen på normal-program (ca 3 timer) og mørk skorpe. Hvis man ikke har brødbakemaskin: Bland det tørre og det våte. Elt masse. Hev til dobbel størrelse. Elt mer. Ha i brødform, etterhev, og stek på en passelig høy varme i passelig lang tid (slå opp i en kokebok). Ta det ferdige brødet ut av maskinen eller ovnen, avkjøl på rist i ti minutter før du skjærer i det. Spises varmt med smør eller margarin. Cola er godt å drikke til. Man kan jo ikke være for sunn heller.

Noen tips:

Rugbrød er vanskelig å bake, spesielt med såpass høy andel rug jeg har brukt her. Det blir fort bare til en tung, kompakt klump i stedet for et deilig brød. Pass på å elte mye! Sukkeret hjelper gjæringsprosessen, men bruker du for mye gjærer det for fort og brødet faller sammen i stedet. Pass også på at deigen ikke blir for tørr. Den bør være så fuktig du klarer å håndtere. Ikke fall for fristelsen til å bruke for mye timian eller lignende urter, det gir en litt merkelig bismak.

One Response to “Rugbrød”

  1. Reidar says:

    Du får et bedre brød om du lar det grove melet få trekke vann i 10-15 minutter. D.v.s at du først lager en “velling” av vann og grovt mel. Det er riktig at deigen bør være fuktig, fuktig og klissete. Du håndterer den best med vann på alle redskaper, hender, bordflate osv…
    (og så kunne du bytte ut sukker mot mørk sirup)
    Hilsen
    Reidar
    Bakermester