Vårruller er godt. På restaurant får du sjelden mer enn to vårruller, i en typisk forrett. Ville du ikke like å fråtse i vårruller, stappe i deg så mange du bare orker? Da skal du invitere noen gode venner på besøk for å lage mat sammen.
Fyllet er greit å lage ferdig på forhånd. Oppskriften finner du hos På vei.
Rullingen gjør du slik:
Legg litt fyll på et vårrull-ark (kjøpes frosne i alle asiatiske matbutikker, la dem halvtine og dra arkene forsiktig fra hverandre). Ikke bruk for mye fyll, for store vårruller blir gjerne litt soggy. Små og crispy er bra:
Brett arket halvveis over fyllet:
Brett inn sidene:
Fukt toppen av “konvolutten” med vann. Bruk fingeren eller en bakepensel:
Begynn i den tykke enden og rull sammen. Den fuktige kanten fungerer som lim:
Etterhvert kan du begynne å fritere. Bruk nøytral matolje (raps er bra) i en frityrgryte eller tykkbunnet gryte. Jerngryte fungerer bra. Induksjonskomfyr er å anbefale for å enkelt finjustere temperaturen, men med litt tålmodighet fungerer det på alle komfyrer. Bruk gjerne et digitalt steketermometer for å sjekke temperaturen underveis. Riktig temperatur avhenger litt av størrelsen på rullene og hvor mange du friterer om gangen, men 120-130 grader er som regel bra. Prøv deg fram, og juster underveis.
Friter først den ene siden til den er gyllen, og snu så rullen med spisepinner. Ikke friter for mange ruller om gangen, da senkes temperaturen på oljen for mye. To-tre om gangen er som regel greit:
Fisk ut rullen med en hullsleiv når den er ferdig. La rullene avkjøle seg på et dobbelt lag tørkepapir på en bakerist, før du danderer dem på fat:
Dypp i søt chilisaus og moms. Moms moms.
PS. Om du går tom for fyll før vårrull-ark kan du lage noen dessertruller med banan og kokesjokolade! Eventuelt noen forrett-ruller med ost. Eller begge deler.
Tags: vårruller
Fråtse, ja takk. Kanskje jeg må prøve meg på hjemmesnekra vårruller igjen. Sist vi prøvde å lage ruller (med rispapir), gikk det legendarisk dårlig.
Vil ellers slå et slag for vietnamesisk dyppesaus, som jeg synes er friskere og mer smakfullt enn søt chilisaus:
http://matformons.blogspot.com/2009/09/vietnamesisk-dyppesaus-nuoc-cham.html
Ah, sånn vietnamesisk saus er snadder ja. Prøve det neste gang, kanskje?
Mmmmmm, vårruller! Skal prøves når jerngryta har kommet over atlanteren.
[…] 2010: For those who want to see the finished product and learn how to roll spring rolls, see Epistel´s blog […]
[…] julaften blir det vårruller og pepperkakehusbygging, julaften blir det pepperkakebaking på formiddagen og pinnekjøtt til […]