Quiche a la Eira

Dette er en av mine signaturretter, men av en eller annen grunn er det veldig lenge siden jeg har laget den. Men i kveld blir det altså quiche. Skjønt, quiche er et litt misvisende navn på denne retten. Den inneholder riktignok alle ingrediensene til en klassisk quiche, men forholdet mellom grønnsaker og eggestand er noe forskjøvet. Litt egg blir det likevel plass til mellom alle godsakene.

Begynn med å gjøre klar deigen til paibunnen. Et kvart kilo smør smeltes og blandes med hvetemel til en ganske fast masse. Noe av melet kan gjerne være fin sammalt, skjønt dette blir aldri en sunn rett om du så bruker lokalt dyrket økologisk grovspelt. Gjør som du føler for. Sett massen til side og la den avkjøle seg litt mens du skjærer opp grønnsaker.

Til fyllet trenger du:

En brokkoli
En stor purre
Fire-fem store sjampinjonger, eller tilsvarende mengde i små
Fem fedd hvitløk
En chili
Pepper
150 gram bacon uten svor
6 egg
Revet ost

Skjær purren i skiver, brokkolien i små dusker og sjampinjongen i terninger. Hakk hvitløk og chili. Putt alt i en stor bolle. Skjær bacon i biter og stek den. Ha baconet også oppi bollen, kvern godt med pepper over, og bland alle ingrediensene godt sammen.

Ha paideigen i en ildfast form og trykk den utover så den dekker bunnen og sidene. I denne latmannsoppskriften er det ingen gaffelprikking eller forhåndssteking med bakepapir og tørre erter. Det gjør bunnen litt mindre sprø, men akkurat like god. Hvis sprø paibunn er viktig i livet ditt kan du selvsagt forhåndssteke bunnen. I så fall kan du også vurdere å erstatte noe av smøret med et egg for at den skal heve seg litt.

Når formen er klar putter du alle grønnsakene og baconet oppi. Pakk dem godt sammen. Knekk seks egg i bollen du hadde grønnsaker i og visp med en gaffel. Hell eggene over grønnsakene. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek på 225 grader i en time. Etter en time tar du ut formen, tar av folien, strør revet ost over, og steker i 15 minutter til.

Serveres med vin eller øl og en episode Stargate.

Comments are closed.