… eller Hvordan bli aldeles altfor mett på en alminnelig torsdag.
Denne middagen ble ikke helt som planlagt, ettersom vi kom i skade for å kjøpe svineknoke i stedet for det planlagte salte lammekjøttet. Svineknoke tar ca to og en halv time å koke. Dermed ble det massevis av tid til å spise ost, kjeks og pepperkaker i mellomtiden.
Altså, man tager en svineknoke, og koker den i to og en halv time. Mens den koker skreller man en haug med poteter, kutter dem i mindre biter og måker dem gjennom en kvern. Det går an å raspe dem for hånd også, men hvor ofte ellers får du egentlig anledning til å bruke ekstrautstyret til kjøkkenmaskinen?
Press ut mest mulig vann av potetmassen, gjennom en sil eller et (fortrinnsvis rent) kjøkkenhåndkle. Ha i litt salt, og like deler byggmel og sammalt hvete til massen er fast nok til å forme baller med. Nå kan du eventuelt putte en bit flesk i midten av hver ball.
Når svineknoken er ferdigkokt, ta den ut og putt raspeballene i kraften. La dem trekke i ca tre kvarter. Mens du venter skjærer du en kålrabi i biter og koker bitene. Når de er møre, hell av vannet, ha i litt pepper og litt kraft, og mos dem. Har du timet det bra kan du nå servere raspeballer, kålrabistappe og svineknoke. Nam nam!