Skitur

I dag hadde jeg sånn halvveis planer om å stikke en tur på treningssenteret. Men da jeg sto opp og så ut vinduet sa dagen “Skitur!”. Så da ble det sånn. Skistøvlene ble behørig pusset, de var litt støvete. Jeg tok militærstøvlene i samme slengen. Sekken ble fylt med en vannflaske, et eple og en pakke Safari-kjeks, og jeg iførte meg superundertøy, sportsbutikkspesialturgåingssokker, ullgenser, dongeribukse og fleecejakke, samt lue, skjerf og hansker. Det viste seg at jeg hadde utelatt et sentralt punkt i påkledningen. Mer om det senere.

Det var kø for å komme opp med banen, men det gikk ganske kjapt unna. Ganske nøyaktig halv to ruslet jeg avgårde mot Blåmanen. Turen dit tok en halvtime, i kø mellom fotgjengere, akebrettere og andre skigåere i begge retninger. Fra Blåmanen til demningen på Rundemanen tok det en halvtime til, med en del mindre trafikk. På turen over Rundemanen var jeg helt alene. Det er ikke noen populær skirute, av naturlige årsaker. Omtrent midtveis er det et punkt der man må ta av seg skiene og klatre et lite stykke. Det var da jeg kom til å tenke på de fine mørkeblå gamasjene mine, som hadde vært veldig kjekke å ha til tråkking i dyp snø.

Turen ned fra Rundemanen er også ganske ulendt på noen punkter. Jeg gikk på ræv i den bratte bakken der stien fra Rundemanen treffer stien fra Vidden som går ned på østsiden av Rundemanen. Bakken i seg selv var ikke noe problem, men den stoppet litt brått. Det er ikke noe lett å reise seg opp når man ligger i snø som gir etter når man prøver å støtte seg, og føttene sitter fast i skiene, som igjen sitter fast på tvers av skisporet og inn i en fonn.

Resten av turen ned gikk fort og fint, helt til Fløysvingene. De var blitt utsatt for kraftig aking hele dagen, og var spinnglatte. Isete nedoverbakker er vel og bra, men litt problematisk når man har opp- og nedadgående mennesker på bein, ski og akebrett å styre innimellom, samt en hel del skarpe svinger å ta hensyn til.

Men her er jeg, hel og uskadd, og med et notat bak øret om at gamasjer er en artig oppfinnelse.

One Response to “Skitur”

  1. Nortis says:

    Gamasjer er undervurdert. Det kan være ekstremt kjekt å ha om man skal gå tur i tereng med mye brakebusker også. Beste måten å holde nålene unna å komme ned i skoen.