Gjeterpai

Gjeterpai, eller Shepherd’s Pie, er egentlig et misvisende navn. Denne retten inneholder nemlig ikke gjetere. Ikke nok med det – det er ikke engang en pai.

Dette er britisk restemat, og kan lages av nær sagt hva som helst. Men på et tidspunkt slutter det selvsagt å være en gjeterpai hvis man bytter ut for mange ingredienser. Det som må til er:

Poteter
Kjøtt
Saus
Grønnsaker

Begynn med å skrelle poteter, dele dem i biter og koke dem. Hvis det er nypoteter er ikke skrelling nødvendig, men vask dem godt.

Hvis kjøttet er rått må det stekes. Du kan bruke kjøttdeig eller strimlet okse- eller fårekjøtt. Jeg har forsøkt dette med flatbiff. Det ble forsåvidt godt, men flatbiff er ofte seigt og trenger lengre koketid enn det det får i denne retten. Derfor fungerer det bedre i gryteretter. Kjøttdeig blir bra, men selvsagt mindre luksuriøst.

Bland kjøttet med oppkuttede, valgfrie grønnsaker. Løk og gulrot er finfint, erter er også populært. Legg blandingen i en form. Over dette heller du tykk brun saus, gjerne piffet opp med en dæsj Worchestershiresaus. En tomatbasert saus laget av innkokte hakkede hermetiske tomater med litt tomatpure, tabasco og urter fungerer utmerket som variasjon i stedet for den brune sausen. For å drøye maten blander jeg av og til kokt makaroni i kjøttfyllet.

Lag potetstappe av potetene. Ikke vær gniten med smør og melk. Bre potetstappen i et tykt lag over kjøttfyllet, og sett i ovnen på 200 grader i omtrent tre kvarter.

Comments are closed.